Presuda 3. kolovoza

Odvjetništvo u završnim riječima za Perkovića i Mustača tražilo doživotnu kaznu

Vijesti / Flash | 26. 07. 2016. u 19:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U procesu koji se pred Visokom zemaljskim sudom u Muenchenu vodi protiv bivših pripadnika jugoslavenskih i hrvatskih obavještajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača zbog pomaganja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića državno odvjetništvo je u svojoj završnoj riječi u utorak prekvalificiralo optužbu u sudjelovanje u ubojstvu te je zatražilo doživotnu kaznu.

Predstavnici obrane i optužbe različito su okvalificirali argumentaciju državnog odvjetništva.

''Napadno je da se državno odvjetništvo niti jednom nije pozvalo na svjedočenje Vinka Sindičića, Bože Vukušića i Vice Vukojevića, čija svjedočenja su bila temelj presude Pratesu“, rekao je odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo te dodao kako se optužba ''uglavnom poziva na indicije“.

''Državno odvjetništvo preskočilo je dvije ključne točke na kojima počiva optužnica a to je: koji je dokaz da su ubojice Đurekovića čekale u garaži, što bi značilo da su imale ključ koji im je dao Perković? Vještaci, forenzičari nisu uspjeli utvrditi je li Đureković praćen pa su ubojice za njim ušle u garažu ili su ga čekale u garaži. Znači ne postoji dokaz da je Prates znao, a kamoli da je prenio Perkoviću kada će Đureković biti u svojoj garaži“, zaključio je Nobilo u razgovoru za Hinu.

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice u procesu, udovice Stjepana Đurekovića, Gizele Đureković, ima sasvim suprotno mišljenje o završnoj riječi državnog odvjetnika.

''Završna riječ državnog odvjetništva je, prema očekivanju, bila vrlo kvalitetna i koncizna. Očekivana kvalifikacija, umjesto pomaganja u ubojstvu sada imamo sudjelovanje u ubojstvu. Današnji dokazi koje je državno odvjetništvo sumiralo, pokazuju da se nije radilo ni o kakvom pomaganju u ubojstvu nego o sudjelovanju i predložena je jedina kazna koja u takvim slučajevima može biti predložena, a to je doživotna kazna“, rekao je Pavlović za Hinu.

Državno odvjetništvo u svojoj završnoj riječi u utorak je kazneno djelo pomaganja u ubojstvu, kako je prvotno stajalo u optužnici, prekvalificiralo u pomaganje u ubojstvu s predumišljajem te zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster i dalje ustraje na 3. kolovozu kao datumu kada bi trebala biti izrečena presuda Perkoviću i Mustaču.

Prije toga bi još u četvrtak svoju završnu riječ trebali iznijeti odvjetnici sutužiteljice u procesu, udovice ubijenog Stjepana Đurekovića, Gizele Đureković.

Nakon toga završnu riječ ima obrana s time da bi, kako se očekuje, prvo završne riječi iznijeli odvjetnici Zdravka Mustača, a u ponedjeljak bi svoju obranu, prije nego što završnu riječ preuzme Perkovićev odvjetnik Nobilo, trebao iznijeti i sam Josip Perković, koji se, kao i Zdravko Mustač, od samog početka procesa brani šutnjom.

Kopirati
Drag cursor here to close