Prvostupanjska presuda

Odvjetnik Karkin: Ukinuta presuda Zijadu Turkoviću i ostalima

Vijesti / Flash | 01. 08. 2014. u 17:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fahrija Karkin, odvjetnik provooptuženog Turkovića, kaže da je prvostupanjska presuda u cjelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužiteljstva na oslobađajući dio je odbijena.

Statusna konferencija je zakazana za 18. rujan, kazao je Karkin i dodao da će njegov klijent ostati u pritvoru.

Zbog, pljačke Cargo-centra Aerodroma Sarajevo, šverca drogom, ubojstva pet osoba, neovlaštenog prometa oružja, iznude dionica Fabrike čarapa Ključ iz Sarajeva i drugih kaznenih djela, peterica optuženih su dobila ukupno 100 godina zatvora.

Zijad Turković i Milenko Lakić osuđeni su na kazne dugotrajnog zatvora u trajanju od po 40 godina, Saša Stjepanović na 12 godina, Fadili Aljović na pet godina, a Muamer Zahitović na tri godine zatvora.

Istom presudom Nijaz Zuban, nekadašnji šef Cargo-centra, i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

Optužnica je "zločinačku organizaciju" teretila za učešće u pet svirepih ubojstava, tri pokušaja ubojstva, krijumčarenje narkotika, pljačku 1,25 milijuna eura ABS banke u Cargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.

"Tužiteljstvo je zadovoljno izrečenom osuđujućom presudom i činjenicom da je izrečena najveća kazna u predmetu organiziranog kriminala. Doista, radi se o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u postdaytonskoj Bosni i Hercegovini", rekao je nakon izricanja presude glasnogovornik Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić, uz napomenu kako će se žaliti na oslobađajuću presudu za Zubana i Mašovića.

Obrana, posebno Zijada Turkovića, bila je izrazito nezadovoljna ishodom slučaja i najavila je da će se žaliti na odluku utemeljenu na iskazima svjedoka.

"Očito je uradio ono što ne smije uraditi nijedan sud, nijedan sudija, pa jedan iskaz podijeli, pa mu u dijelu vjeruje, a u dijelu mu ne vjeruje. Evo, recimo, ne vjeruje mu za Zubana", rekao je tada Karkin.

Izricanje presude trajalo je više od tri sata, uz ogromne mjere osiguranja, a Turković se nije pojavio na izricanju presude.

U procesu je saslušano 195 svjedoka i izneseno 708 materijalnih dokaza.

Osuđenima će biti oduzeta i imovina za koju je Sud utvrdio da je stečena nelegalno, a riječ je o apartmanima, stanovima, kućama... Dijelu osuđenih bit će oduzeti automobili, a jednom od Turkovićevih saradnika i dionice za koje je utvrđeno da su pribavljene na nelegalan način, priopćeno je tijekom izricanja presude.

Razotkrivanju "zločinačke organizacije" pomoglo je svjedočenje dvojice pokajnika, Isljama Kalendera i Emira Zekovića, kojima je Tužiteljstvo dalo imunitet.

Potom su još sedmorica sudionika priznala krivicu i dobila blaže kazne.

Turkovićeva grupa, utvrdio je tada Sud, nije prezala ni od ubiojtava, uglavnom suradnika, a među pet ubijenih je i jedna žena u visokom stupnju trudnoće, te jedan član grupe jer je "previše znao".

Tri ubojstva su pokušana, među kojima je i ono trenutnog bjegunca bh. pravosuđa na Kosovu, Nasera Kelmendija i njegovog sina Elvisa.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je u lipnju 2011. godine optužnicu u predmetu Zijad Turković i drugi, po kojoj se Turković tereti za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, zločinačkom organizacijom, razbojništvom, iznudama, pranjem novca, ubistvima, izazivanjem opće opasnosti, neovlaštenim prometom oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, kao i dogovorom za počinjenje kaznenih djela i pripremanjem kaznenog djela teško ubojstvo.

Optuženog Lakića tereti se za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima zločinačka organizacija, dogovor za počinjenje kaznenih djela, pripremanje kaznenog djela, ubojstvo, teško ubojstvo.

Optuženog Stjepanovića optužnica tereti za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Zuban je bio optužen za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zločinačka organizacija i razbojništvo, dok je Mašović bio optužen za organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima zločinačka organizacija, iznuda.

Optuženog Zahitovića tereti se za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima zločinačka organizacija, iznuda, pranje novca.

Aljović je bio optužen za kazneno djelo organizirani kriminal, u vezi s kaznenim djelima zločinačka organizacija, ubojstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close