Održana sjednica zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH

Vijesti / Flash | 20. 06. 2012. u 15:34 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH nije podržana inicijativa poslanika Šemsudina Mehmedovića da se na dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti točka pod nazivom: „Razmatranje smanjenja plaća i ukidanja drugih naknada poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

Zajednička komisije za administrativne poslove primila je k znanju Informaciju o zaključcima Predstavničkog doma sa sjednice održane 10. svibnja. U zaključcima se navodi da Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da, do naredne sjednice Predstavničkog doma, pripremi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH sa zahtjevom da se razmatra po hitnom postupku, a u koji će biti ugrađeni poslanici i delegati PSBiH.

Također, Predstavnički dom zadužuje Zajedničku komisiju za administrativne poslove PSBiH da na svojoj prvoj narednoj sjednici nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, uskladi plaće i naknade poslanika i delegata sa Zakonom. Trećim zaključkom se poziva Dom naroda PSBiH da se na narednoj sjednici izjasni o amandmanu na Ustav BiH, a ostale institucije koje nisu u sistemu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH da prilagode svoje plaće i naknade sa Zakonom.

Formirana je radna grupa, koja će do naredne sjednice Zajedničke komisije pripremiti prijedloge rješenja u vezi s Informacijom o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Interne metodologije.

Verifikovana su rješenja i odluke koje je donio Kolegij ili predsjedavajući Zajedničke komisije u skladu s važećim aktima i propisima, a tiču se statusnih pitanja poslanika i delegata PSBiH, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close