O korupciji u BiH

Odmah nakon izbora u SAD konferencija o BiH!

Vijesti / Flash | 26. 07. 2016. u 07:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skup na kojem će se razmatrati stanje u Bosni i Hercegovini bit će održan samo nekoliko dana nakon izbora novog američkog predsjednika.

Naime, kako saznaje Dnevni avaz, i Washingtonu će biti održana međunarodna konferencija na uglednom sveučilištu "John Hopkins" i to u sklopu šire inicijative Sjedinjenih Američkih Država da pomognu reformske napore BiH te posebno borbu protiv korupcije.

Konferencija će, kako kaže izvor Avaza, značiti podršku nastavku reformskih procesa u BiH, a posebno je važna jer se održava neposredno nakon američkih predsjedničkih izbora, što ukazuje na kontinuitet interesa Washingtona a za napredak BiH.

Prema sada dostupnim informacijama, na skup koji organizira ključna američka "think tank" organizacija bit će pozvani državni i entitetski dužnosnici, ponajviše na operativnom nivou. Među planiranim sudionicima su dva entitetska premijera Fadil Novalić i Željka Cvijanović. Također, očekuje se da će poziv biti upućen i Jelki Milićević, dopremijerki i ministrici financija u Vladi FBiH.

Kako "Avaz" saznaje, na konferenciju u Washingtonu bit će pozvano i nekoliko ministara te predstavnika Saveza za bolju budućnost BiH.

''Na dvodnevnoj konferenciji značajni tematski blok bit će posvećen borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava u BiH te popravljanju imidža države predstavljanjem ciljeva dostignutih u reformskim procesima'', preneseno nam je iz izvora bliskih organizatorima.

Kao što je poznato, SAD su odlučile pokrenuti opsežnu i vrlo sadržaju inicijativu za jačanje kapaciteta BiH za borbu protiv korupcije, koja uključuje aktivnosti koje su javne, poput saslušanja u Kongresu, te, iz razumljivih razloga, povjerljivi dio aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close