Dan republike

Odgovor Srpske: Referendum i tjeranje stranaca iz Ustavnog suda

Vijesti / Flash | 29. 11. 2015. u 20:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Dogovorili smo se jednoglasno da se odbije odluka Ustavnog suda BiH i da ostajemo pri Deklaraciji koju je donijela Narodna skupština RS", rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na pres konferenciji nakon sastanka stranačkih lidera iz RS na kojem se odlučivalo kako djelovati nakon odluke Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS.

Dodik je istaknuo kako će se u najskorijem roku, najkasnije 120 dana, tražiti od Parlamentarne skupštine BiH da se donese novi zakon o Ustavnom sudu BiH kojim bi se iz ovog institucije izbacili strani suci.

Dodik je dodao da će se u Republici Srpskoj organizirati referendum na kojem će se narod u Srpskoj izjasniti podržava li odluku Ustavnog suda BiH i jesu li za to da 9. siječnja ostane praznik Dan Republike, objavio je RTRS.

Naveo je da će predložiti i novi zakon o Ustavnom sudu te izrazio zadovoljstvo, i kao lider SNSD, i kao predsjednik Republike Srpske, da se donese ovakva zajenička izjava.

Predsjednik SDS Mladen Bosić rekao je da je Ustavni sud BiH odavno uzeo sebi ingerencije koje mu ne pripadaju te da je počeo transformirati ustavnu strukturu BiH i uzimati ulogu OHR, donoseći nametnute odluke.

SDS će predložiti donošenje zakona o Ustavnom sudu da on ne bi bio politički faktor, nego sud.

''Podržat ćemo Deklaraciju NSRS ovom izjavom. Ovo je problem preko koga ne možemo preći, jer takve odluke donose nova neslaganja u BiH", kaže Bosić.

Lider Socijalističke partije RS Petar Đokić kazao je kako će RS sačekati hoće li biti spremnosti drugih naroda da ide promjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, a potom će se srpski dužnosnici opet sastati i donijeti odluku.

Predsjednik DNS Marko Pavić rekao je da su zajednički zaključili kako je Odluka Ustavnog suda neodrživa i da su je donijeli strani suci kojima je mandat istekao prije pet godina.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je kako su svi sudionici sastanka pokazali da se ne odriču Dana RS 9. siječnja i da će ga Republika Srpska nastaviti slaviti.

''Pozivamo sve u FBiH da sjednemo i kreiramo i usvojimo zakon o Ustavnom sudu BiH gdje više neće biti preglasavanja jednog ili dva naroda nego će se donositi odluke na dobro svih'', rekao je Borenović.

Predsjednik NDP Dragan Čavić rekao je da je ovo jedinstven stav svih političkih faktora u RS.

''Nitko od nas nije spreman žrtvovati identitet RS zarad bilo kakvog političkog cilja'', rekao je Čavić i podsjetio da su dvojica sudaca Ustavnog suda BiH bivši visoki dužnosnici SDA te da je odluka donesena preglasavanjem druga dva naroda.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH utvrdio je u da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. siječnju kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora usuglasiti s Ustavom BiH. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u pak u travnju Deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut unatoč odluci Ustavnog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close