Mogu pokrenuti rat

Odgovor na vojne vježbe: Sjeverna Koreja može izvesti 'preventivne udare' na SAD

Vijesti / Flash | 03. 03. 2015. u 18:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja može izvesti "preventivne udare" na Sjedinjene Američke Države, rekao je u utorak njen ministar vanjskih poslova u novoj reakciji na zajedničke godišnje vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država.

Ove vježbe, koje su počele u ponedjeljak, predstavljaju karakter "provokoativan i bez presedana", a mogle bi pokrenuti rat, ocijenio je Ri Su-yong, pred Konferenciju o razoružanju u Gennovi.

''Demokratska narodna republika Sjeverna Koreja može samo ojačati svoje kapacitete kako bi se suočila s rastućom prijetnjom Sjedinjenih Američkih Država'', dodao je on.

''Sada, Demokratska narodna republika Sjeverna Koreja može odvratiti Sjedinjene Američke Države i izvesti preventivne zračne udare, ako bude potrebno'', dodao je ministar.

Sjeverna Koreja koristi redovno ovu ratobornu retoriku u trenutku tradicionalnih zajedničkih vojnih vježbi koje svake godine izvode Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja.

Seul i Washington kažu da se radi o čisto obrambenim vježbama, ali Pyongyang ih vidi kao uvod u izvaziju.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak ispalila rakete u more i obećala da će izvesti "nemilosrdne udare" na Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju koje su započele zajedničke godišnje vojne vježbe.

Sjeverna Koreja je izvela tri nuklearne probe, 2006., 2009. i 2013. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close