Izbori ili ne

Oči Mostara uzalud uprte u ruke zastupnika

Vijesti / Flash | 11. 06. 2014. u 13:56 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mehmed Bradarić (SDP BiH) je danas Agenciji Fena kazao kako ne vjeruje da će izmjene i dopune Izbornog zakona BiH biti donesene sutra (četvrtak) na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta.

- Što znači da izbore za Grad Mostar nije moguće održati. Dolje se mora naći kompromis između dvije najjače političke stranke, to je SDA i HDZ. Na njima je potpuna odgovornost godinama od rata. Dakle, oni su potpuno odgovorni za stanje u Mostaru, kazao je Bradarić.

Malo vremena za dogovor

Dodao je kako ne vjeruje da se za ovo malo vremena koliko je ostalo mogu dogovoriti.

- Nikada nisu bili udaljeniji kada su u pitanju stavovi političkih stranaka SDA i HDZ-a i ne vjerujem da će sutra Zastupnički dom usvojiti ovaj zakon, kazao je Bradarić te dodao kako smatra da će opći izbori u BiH biti održani bez izbora za Grad Mostar.
- Stav HDZ-a jeste da se dolje održe građanski izbori, jedan građanin, jedan glas. Ako već tako nastupaju onda zašto tako ne postupe i u slučaju Sejdić-Finci, dakle kada su u pitanju izbori na državnoj, odnosno federalnoj razini. Dakle, nisu konzistentni, kazao je Bradarić.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak (HDZBiH), upitan da li je moguće održati izbore za Grad Mostar kada i opće izbore u BiH, kazao je u izjavi za Agenciju Fena kako je sve moguće, ali da za sve treba "jedan iskren pristup i odlučna politička volja koja mora uključivati sve ključne čimbenike''.

- Bez toga naravno da nije moguće. Mislim da bi bila prava šteta da se izbori u Mostaru ne održe. Jer, zaista ne mislim da će bilo kome ići to u korist ako se ne održe, a uvjeren sam ako se ne održe ići će na štetu svima, rekao je Čolak i dodao kako očekuje da će izbori u Mostaru ipak biti održani, dodajući da je "činjenica da nemamo mnogo vremena“.

Podsjetivši da su u proceduri izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Čolak dodaje da bi bilo dobro da budu prihvaćene i da se izbori održe.

Prevažno je da se izbori održe

- Prevažno je da se ti izbori u Mostaru održe i da se jedanput skine ta stigma s Mostara kao grada slučaja, da počnemo koliko-toliko normalno živjeti, poručio je Čolak.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić (HDZ BiH) je pak izjavio kako je krajnje vrijeme da se prihvate izmjene i dopune Izbornog zakona BiH "kako bismo građanima Mostara omogućili ista prava koja imaju svi ostali građani u BiH".

- Ukoliko bismo sutra eventualno usvojili ovaj zakon, postoji sasvim dovoljno vremena da se u gradu Mostaru organiziraju lokalni izbori zajedno s Općim izborima u BiH, kazao je Lozančić.

Komentirajući činjenicu da Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma PSBiH nije podržala ustavnu osnovu za prijedlog ovog zakona, Lozančić je kazao da, nažalost, i ono što očigledno ima ustavnu osnovu, "neke kolege koje su inače dobri poznavatelji ustavne materije, mimo i logike i nekakvog zdravog razuma, su glasovali da nema ustavnog osnova".

- Da nema ustavne osnove ne bismo imali Izborni zakona BiH uopće, kazao je Lozančić.

Na pitanje što neodržavanje izbora u Mostaru znači za građane ovog grada, Lozančić je odgovorio kako oni trpe ogromne posljedice.

Broj vijećnika izvan snage

- To se vidi. Oni nemaju elementarno biračko pravo, ne mogu konzumirati ni pasivno, ni aktivno. Institucije koje trenutačno na privremenoj osnovi funkcioniraju su vrlo upitne, stalno im se postavlja pitanje legaliteta, legitimiteta. Znači, ne mogu u punom kapacitetu obnašati dužnosti koje inače obnašaju te lokalne uprave i samouprave, a to u konačnici trpe građani, kazao je Lozančić.

Zastupnik Šefik Džaferović (SDA) kazao je kako bi bilo dobro da se izbori za Grad Mostar održe kada i opći izbori u BiH.

- Bilo bi dobro da se to dogodi, bilo bi dobro za sve, prije svega za građane Mostara. Ali zato treba implementirati odluku Ustavnog suda BiH i treba promijeniti one odredbe Izbornog zakona BiH, pa onda i Statuta i Ustava Federacije koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage, kazao je Džaferović.

Naveo je kako je Ustavni sud BiH, svojom odlukom, stavio van snage odredbe koje se tiču broja vijećnika koji dolaze iz pojedinih izbornih područja sa zahtjevom da se uskladi broj vijećnika iz pojedinih izbornih područja s brojem glasača u tim područjima.

Preglasavanje Bošnjaka

- To je suština odluke Ustavnog suda BiH. Mi smo, za razliku od toga, od Doma naroda PSBiH na inicijativu HDZ-a, preglasavanjem Bošnjaka u Domu naroda PSBiH, dobili zakon koji izlazi izvan okvira odluke Ustavnog suda BiH i kojim se pokušalo ostvariti neke druge, potpuno neprihvatljive ciljeve, kazao je Džaferović.
Dodao je da se tim zakonom brišu ova izborna područja ''koja su garant neke ravnopravnosti''.

- Zatim, brišu se maksimalne kvote vijećnika po konstitutivnim narodima, što je također uvjet za ravnopravnost i uspostavlja Mostar kao jedna izborna jedinica, dakle bez ovih izbornih područja, bez ovih kvota, što je neprihvatljivo, a osim toga suprotno je i samoj odluci Ustavnog suda BiH, kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, Mostar ima aranžman kada je vlast u pitanju koji je dogovoren prilikom zaključenja Washingtonskog sporazuma, koji je oživotvoren u Daytonskom mirovnom sporazumu i ''Mostar mora imati ta rješenja''.

- To je kao i Brčko, na primjer, arbitraža za Brčko. Tako da nije moguće preglasavanjem mijenjati ta rješenja. Ona se mogu mijenjati samo sporazumom svih nas u BiH. Ovaj zakon je to pokušao da uradi i on kao takav neće proći u Zastupničkom domu PSBiH, dobio je negativan izvještaj Ustavnopravne komisije, kazao je Džaferović.

Razina demokracije

Na pitanje kada će biti izbori u Gradu Mostaru, Džaferović navodi da su oni davno već trebali biti i svi oni koji su pozvani da implementiraju tu odluku, moraju raditi ozbiljno i odgovorno kako bi se ona što prije implementirala.

Zastupnica SNSD-a, Dušanka Majkić, kazala je u da, kako god predstavnici Republike Srpske glasali, prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH neće proći jer, kako je ustvrdila, Bošnjaci neće da omoguće promjenu Izbornog zakona BiH.

- Bez obzira na stav Ustavnog suda BiH, bez obzira na potrebu da Mostar ne bude jedini koji već drugi put nema izbore, bez obzira na sve okolnosti, stupanj demokracije Bošnjaka je do te razine da ne mogu da im to dozvole, kazala je Majkić i dodala kako o tome kako živi taj narod i kako se lokalna zajednica financira, kako preživljava, mogu govoriti samo oni koji tamo žive.

- Nevjerojatno je da će se dogoditi drugi opći izbori, a da Mostar ostaje mimo toga. Ne vidim nijedan razlog koji bi mogao to opravdati, kazala je Majkić. 

Inače, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za četvrtak trebao razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

Podsjećamo, Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma nije utvrdila usuglašenost s Ustavom i pravnim sustavom BiH i nije podržalo načela prijedloga ovog zakona, čiji je predlagač Dom naroda PSBiH, a koji se odnosi na rješavanje pitanja statusa Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close