Stiglo - nije stiglo

Obradović: Datum Šešeljevog vraćanja u Haag je podatak povjerljive prirode

Vijesti / Flash | 25. 05. 2015. u 20:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ministarstvo pravde Srbije stigao je dopis iz Haškog suda o povratku haškog optuženika Vojislava Šešelja u tu ustanovu, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je danas ranije kako će po dobivanju zahtjeva Žalbenog vijeća Haškog suda za povratak Šešelja u pritvorsku jedinicu, Vlada postupiti po zakonu Srbije i u skladu s međunarodnim javnim pravom.

"Srbija nije dobila nalog za uhićenje Vojislava Šešelja, Vlada je uvučena u proceduru bez uvažavanja njenog stava, a očekuju se potezi sa političkim posljedicama". To je, za televiziju N1, rekao Saša Obradović, koji u ime Srbije vodi postupak o vraćanju Šešelja, uz navode da je posjeta glavnog tužitelja Haškog tribunala Sergea Brammertza slučajno koincidirala s ovim slučajem.

Na pitanje je li tema razgovora između Brammertza i premijera Aleksandra Vučića bio i Vojislav Šešelj, Obradović je odgovorio da je to bio povjerljiv razgovor i da je glavni tužitelj došao u posjetu Srbiji na osnovu ranije planirane agende i svog redovnog šestomjesečnog izvještavanja u Vijeću sigurnosti.

Na pitanje zašto se baš 26. svibanj pojavio kao krajnji datum do kada Šešelj treba biti vraćen u Hag, Obradović je odgovorio da je to podatak povjerljive prirode.

"To je već podatak koji je uvijek poverljive prirode. Dakle, kada se netko vraća u Haag to nije stvar s kojom javnost treba da bude upoznata, jer datum i sam postupak transporta imaju svoj sigurnosni aspekt", rekao je Obradović.

Obradović je objasnio da je u Veleposlanstvo Srbije u Haagu stigla određena odluka Tribunala za bivšu Jugoslaviju i da se taj momenat kad takva odluka stigne Veleposlanstvu smatra momentom predaje Republici Srbiji, ali da bi se po tom zahtjevu postupalo, mora da bude izdat nalog za uhićenje.

"Da bi se dalje postupalo po tom zahtjevu, neophodno je da bude izdat nalog za uhićenje, da bi naši domaći organi mogli djelovati. Bez toga ne možete uhititi u državi nikoga. To još nije stiglo Republici Srbiji", rekao je Obradović.

Kopirati
Drag cursor here to close