Rusko-američka kuhinja

Obračun 'špijuna Istoka i Zapada' u Srbiji i Crnoj Gori

Vijesti / Flash | 26. 10. 2016. u 13:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U Srbiji je povećana aktivnost stranih obavještajnih službi i s Istoka i sa Zapada", rekao je srpski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka Ureda za koordinaciju službi sigurnosti.

Srpski je premijer izjavio kako je visoki dužnosnik Uprave kriminalističke policije (UKP) odavao podatke stranim službama, ali nije precizirao za čije je interese radio "obezvrijeđeni" operativac. Doduše, njegov ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović potvrdio je da je ipak riječ o "zapadnoj obavještajnoj službi" te da je uhićeni pripadnik UKP-a za tu stranu službu radio dulje vrijeme.

Naime, Srbiju je u posljednje vrijeme zapljusnulo nekoliko "špijunskih" afera. Krajem ljeta uhićen je navodni hrvatski špijun Čedo Čolović, a sada je puknuo još veći skandal u odnosima s Crnom Gorom. U Crnoj Gori je na sam dan izbora, 16. listopada, uhićena "skupina terorista" pristiglih iz Srbije pod vodstvom nekadašnjega šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića koji je svojedobno bio otpušten iz službe zbog upletenosti u kriminalne radnje.

Milivoje Katnić, crnogorski specijalni tužitelj za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, izjavio je kako postoje "činjenični dokazi" koji potvrđuju da je Dikićeva skupina namjeravala izazvati kaos u Podgorici, odnosno čak izvesti državni udar, pa i oteti premijera Mila Đukanovića.

Sam Dikić tvrdi da mu je sve namješteno, odnosno da su mu mobitel i ključevi stana u kojemu se nalazilo spremljeno oružje podmetnuti u trenutku uhićenja te navodi kako je spreman podvrgnuti se poligrafu. Mnogi su posumnjali u istinitost "terorističke skupine", smatrajući to tek propagandnim trikom koji je trebao omogućiti izbornu pobjedu Milu Đukanoviću.

S obzirom na to da se, između redaka, navodi kako je u pokušaj "državnog u dara" umiješana i Srbija, premijer Aleksandar Vučić rekao je kako su srpske obavještajne službe uočile ilegalne aktivnosti na srpskom teritoriju usmjerene na teritorij Crne Gore, ali da se ne radi o Dikićevoj skupini, niti su u to umiješani srpski i crnogorski političari.

"Sjećate se da sam, čim su uhićeni u Crnoj Gori, kazao kako taj "bašibozuk" to nije mogao uraditi, ali ima tko je mogao - ustvrdio je Aleksandar Vučić i napomenuo: - Znate o kome govorim.

Te riječi navode na zaključak da su u to upletene strane obavještajne službe, koje Vučić (zasad) nije imenovao. No, srpski je premijer naveo kako "naše službe imaju nepobitne dokaze da su određena lica pratila putanju kretanja premijera Crne Gore Mila Đukanovića iz dana u dan, iz minute u minutu, te obavještavala druga lica o tome". Vučić tvrdi kako postoje "direktna priznanja", a zaplijenjene su uniforme i 125 tisuća eura.

Srpski je premijer rekao da su te osobe uhićene i da se nad njima provodi operativna obrada te da su o svemu upoznati i specijalni tužitelj Crne Gore te tamošnje sigurnosno-obavještajne službe. No, crnogorski list Vijesti piše kako je jedan od osumnjičenih "terorista" Mirko Velimirović iz Zubina Potoka zapravo prijavio Dikićevu skupinu te rekao kako se "priprema da na dan izbora ubija crnogorske građane i uhapsi premijera Mila Đukanovića".

Kako prenosi Jutarnji list pisanje Vijesti, Velimirović je trebao kupiti naoružanje (za što je dobio sredstva) te osigurati logistiku (stan) kada skupina pristigne iz Srbije. Zanimljivo je kako će se slučaj raspetljati jer crnogorske vlasti tvrde da je uhićena Dikićeva skupina odgovorna za pokušaj državnog udara, dok iz Beograda imaju podatke o aktivnostima protiv Đukanovića, ali ne o istim ljudima.

Budući da Crna Gora pristupa NATO-u, a Rusija se tome protivi te je na izborima financijski podržala antieuropsku oporbu, sve se može iščitati i u kontekstu sukoba Moskve i Washingtona.

Kopirati
Drag cursor here to close