Sjećanje

Obljetnica osnivanja Udruge Specijalne policije iz DR HR HB i oslobađanja Kupreške visoravni

Vijesti / Flash | 03. 11. 2014. u 13:39 Pero Zelenika

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U spomen na dan, kada je vojnom akcijom snaga HVO-a pod nazivom ''Cincar'' oslobođen prostor Kupreške visoravni, preživjeli članovi Udruge Specijalne policije iz Domovinskoga rata HR HB prisjećaju se herojskih podviga kada su postrojbe Specijalne policije prve ušle u Kupres. U znak sjećanja na te dane, Udruga Specijalne policije iz Domovinskoga rata HR HB uzela je 3. studenoga za svoj dan.

Članovi Udruge, ali i pučanstvo legendarnog Kupresa odali su počast poginulim braniteljima, dok su se druženjem preživjelih prisjetili tih ratnih dana i događaja. Sve je počelo svetom misom u 11 sati, a potom će položiti vijence za one koji su život dali za obranu domovine. U 13 sati se upriličena svečana akademija povodom dana oslobađanja Kupresa, a potom druženje sudionika tih događaja.

''Specijalna policija MUP-a HR HB je postrojba koja je osnovana u sklopu MUP-a HR HB 1994. god. od probranih i dokazanih sinova hrvatskoga naroda iz BiH koji su prošli kroz različite postrojbe HVO-a i u tim ratnim vremenima se dokazali svojom hrabrošću i odlučnošću u cilju obrane stoljetnih hrvatskih ognjišta BiH, kao i zaštite hrvatskoga naroda na tim područjima'', poručuju članovi Udruge.

Kroz postrojbe Specijalne policije prošlo je 726 osoba od kojih je 18 poginulo, a 106 ranjeno. Ova postrojba je bila jedna od najelitnijih postrojbi u sastavu HVO-a i sudjelovala je u svim akcijama koje su počele oslobađanjem Kupreške visoravni, a završavaju akcijom ''Oluja''. Dio Brijunskih transkripata objavljenih u medijima govori o sastanku hrvatskoga vojnog i političkoga rukovodstva održanog 30. srpnja 1995., u kojima general Ante Gotovina opisuje pripadnike Specijalne policije MUP-a HR HB prije operacije ''Oluja''.

''Snage koje idu na Knin s 400 dobrih pješaka iz 3. bojne 126. pukovnije, koji su svi iz ovih krajeva i poznaju odlično ovaj kraj, a imaju se razloga boriti, ovog trenutka ih je teško držati na uzdi. Prvi hrvatski gardijski zdrug ima 300 pješaka koji se ovog trenutka u ovom prostoru i dokazao i u svakom slučaju na te pješake možemo računati. Specijalne postrojbe MUP-a Hrvatske i HR Herceg Bosne koje imaju 350 odličnih pješaka koji su se pokazali operaciji kao izvanredni. Znači da imamo negdje oko 1000 dobrih pješaka, uvježbanih za desantiranje, za brzo prebacivanje na ovom teškom terenu, mi lako možemo ovladati Kninom bez ikakvih problema'', stoji transkriptu.

''Danas u ovome mirnodopskom vremenu veliki broj pripadnika ove postrojbe je okupljen u USP HR HB s ciljem skrbi o svojim članovima kako bi što bolje i lakše, koliko se to može reći, pomogla oko rješavanja njihovih pravnih statusa u društvu jer svjedoci smo da se cjelokupna braniteljska populacija nalazi na vjetrometini i udaru kojekakvih nelegalnih tvorevina koje nezakonito osporavaju konzumiranje zakonskih prava koja im pripadaju. Jedan dio članova Udruge je još aktivan u vojnim i policijskim postrojbama, neki su se uspjeli dokazati i kao uspješni gospodarstvenici. Udruga o ovim ljudima nastoji skrbiti i pomoći im u ostvarivanju što kvalitetnijeg i pravednijeg položaja koji im pripada. Treba napomenuti da se dobar dio naših članova uspio dodatno usavršiti i steći zvanja i vještine, ali zbog birokracije teško dolazi do zaslužnih pozicija koje im pripadaju'', tvrde iz Udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close