sjećanje

Obljetnica najveće tragedije u povijesti Tuzle

Vijesti / Flash | 25. 05. 2016. u 15:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju Slana Banja i na mjestu stradanja tuzlanske mladosti, spomen-obilježju Kapija danas je u Tuzli odata počast svim civilnim žrtvama proteklog rata.

Na tuzlanskoj Kapiji 25. svibnja 1995. godine ugašen je 71 život, što predstavlja najmasovniji zločin u Tuzli, koji su počinile srpske snage pod komandom ratnog zločinca Novaka Đukića, a ovaj datum se godinama u Tuzli obilježava kao Dan žalosti.

Cvijeće i vijence su položili članovi obitelji poginulih 25.svibnja 1995. godine, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti FBiH, Tuzlanske županije i Grada Tuzle, predstavnici Oružanih snaga BiH, predstavnici vjerskih zajednica u BiH, mnogobrojna boračka udruženja, udruženja građana, i mnogi drugi.

‘’Svake godine na ovaj dan dođemo na Slanu Banju gdje su mladi ljudi ukopani i na Kapiju na mjesto stradanja i to su teška prisjećanja na agresiju na BiH. Ovo su za Tuzlu dani puni tuge i sjećanja na našu mladost’’, izjavio je federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Zločin na tuzlanskoj Kapiji je dokaz da su oni koji su izvršili agresiju na BiH imali za cilj da unište sve civilizacijske tekovine uperivši svoje nišanske sprave na mlade ljude, koji im nisu bili ništa krivi, smatra Bukvarević.

‘’Ovo je ujedno i opomena da svi zločinci trebaju odgovarati za svoje zločine’’, poručio je on.

Premijer TŽ-e Bego Gutić izjavio je da je zločin na Kapiji zločin protiv mladosti, protiv života, dodavši da ako se uzme u obzir da su kategorija žrtava mladi ljudi, to pokazuje da je zločin na Kapiji bio planski organiziran i osmišljen, kao i zločin u Srebrenici.

‘’Ono što nas žalosti da odgovorni za ovaj zločin i dalje hodaju slobodni’’, dodao je Gutić i pozvao pravosudne institucije da se izvrši ekstradicija zločinca Novaka Đukića, te da se uputi na izvršavanje zločina. Gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović u izjavi za Fenu je istaknuoo da je zločin na Kapiji najveća tragedija u povijesti Tuzle.

‘’Karadžićeva, Mladićeva i Đukićeva paravojska koja je tri i po godine barbarski granatirala Tuzlu, 25. svibnja 1995. ispaljenim granatom ubila je 71 mladu osobu prosječne dobi 23 godine i ranila više od 150’’ naglašava on.

Čekamo i da Međunarodni sud i domaće pravosuđe dovrši suđenje i Karadžiću i Mladiću i da Srbija izruči Đukića koji je osuđen za ratni zločin pa pobjegao, dodao je Imamović.

‘’Ne možemo oprostiti ovaj zločin dok pravosuđe ne završi svoj dio posla’’, poručio je Imamović.

Kopirati
Drag cursor here to close