Srpska

Objavljena imena ministara; Cvijanović najavila rezove

Vijesti / Flash | 17. 12. 2014. u 11:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš cilj i naš zadatak jeste jaka, stabilna, prosperitetna, demokratska RS, s očuvanim nadležnostima, koje su joj date Daytonskim sporazumom, i s institucionalnim kapacitetom koji će moći da odgovori na potrebe svih njezinih građana'', rekla je mandatarka za sastav nove Vlade RS-a Željka Cvijanović podnoseći u Narodnoj skupštini ekspoze i sastav svog ureda.

Ističući ključne reformske oblasti nove entitetske vlade najavila je podršku oporavku gospodarstva, reformu javnog sektora, fiskalnu konsolidaciju i europske integracije, Cvijanović je rekla kako će borba protiv kriminala i korupcije biti također prioritet u radu Vlade.

Opet o pravosuđu 

''Kada je riječ o europskim integracijama, imamo jasan stav u pogledu provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju 'Sejdić i Finci protiv BiH' i uspostavljanja mehanizma koordinacije, te uopće kretanja BiH k EU'', navela je Cvijanović predstavljajući plan rada svog ureda.

Najavila je i da će entitetska vlada RS-a, putem Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, pokrenuti inicijativu za izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost radi produženja roka za plaćanje PDV-a, u skladu sa zahtjevima poslovne zajednice.

Tvrdi i da će entitetska vlada u okviru Strukturalnog dijaloga insistirati na redefiniranju mjesta i uloge Suda, Tužiteljstva BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, posebno vodeći računa o ustavnom uređenju i nadležnostima RS-a.

''U tom smislu RS će insistirati na reorganizaciji izbora tužitelja imajući u vidu iskustva zemalja iz okruženja'', rekla je i najavila i da će radi uspostavljanja manje skupe, a efikasne i produktivne ukupne javne uprave, tražiti od svih institucija javnog sektora da izvrše optimizaciju broja zaposlenih.

''Vlada će u najskorije vrijeme definirati mjere za racionalizaciju javne uprave, uključujući i zamrzavanje zapošljavanja, ograničavanje fonda plaća, smanjenje broja zaposlenih neuvođenjem novih radnika nakon umirovljenja onih koji su za to ispunili uvjete i slično'', precizirala je.

Novi, stari ministri 

Potvrdila je i da će ministar financija ostati Zoran Tegeltija, u resor unutarnjih poslova dolazi Dragan Lukač, novi ministar prosvjete i kulture je Dane Malešević, Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite vodit će Milenko Savanović, u resor Ministarstva industrije, energetike i rudarstva prelazi Petar Đokić, novi ministar pravde bit će Anton Kasipović, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dalje će voditi Stevo Mirjanić, a Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Jasmin Komić i dalje će biti ministar znanosti i tehnologije, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave vodit će Lejla Rešić, Predrag Gluhaković dolazi na mjesto trgovine i turizma, nova ministrica obitelji, omladine i sporta bit će Jasmina Davidović, resor za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju vodit će Srebrenka Golić, a novi ministar prometa i veza je Neđo Trninić.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu suradnju je Zlatan Klokić, a za izbjeglice i raseljene osobe Davor Čordaš.

Kopirati
Drag cursor here to close