IZ RS

Obitelji nestalih tužili BiH sudu u Strasbourgu

Vijesti / Flash | 20. 08. 2014. u 13:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelji nestalih boraca i civila Republike Srpske, njih 88, podnijele Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu tužbu protiv BiH.

Kako prenosi Glas Srpske, tužba je, poslije više najava, podnesena 11. kolovoza, u pokušaju da Međunarodni sud prinudi vlasti BiH da konačno otkriju sudbinu nestalih srpskih boraca i civila.

Obitelji su, navode novine, iscrpile sve pravne lijekove pred nadležnim tijelima u BiH prije nego što su se odlučile na ovaj korak, a riječ je o prvoj u nizu tužbi koje će po tom osnovu biti podnesene sudu u Strasbourgu.

Sve aktivnosti u vezi s podnošenjem tužbi vodi Republička organizacija obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, a na inicijativu predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića.

Prema jednoj od njih, u koju je list imao uvid, radi se o obrascu ponašanja koji su vlasti BiH primjenjivale u takvim slučajevima.

Naime, po tom obrascu, Ustavni sud BiH je nalagao vlastima te zemlje da utvrde sudbinu određene osobe, ali one nisu uradile ništa.

Zatim je sud donosio rješenje o neizvršenju svoje odluke koje je prosljeđivao na postupanje Tužiteljstvu BiH, koje je također takve slučajeve ostavljalo nerazjašnjenim.

Zastupnica obitelji koje su podnijele tužbu, odvjetnica Slavica Graorac, kaže da su s podnošenjem tužbe čekali, možda i predugo, u nadi da će državne institucije nešto učiniti.

Kopirati
Drag cursor here to close