Tuga

Obitelj sirijskog dječačića htjela je u Kanadu

Vijesti / Flash | 03. 09. 2015. u 12:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obitelj trogodišnjeg sirijskog dječačića čije je tijelo more izbacilo na plažu turskoga turističkog mjesta Bodruma, iz sirijskog je Kobanija pobjegla pred sukobima nastojeći se domoći Kanade, rekla je u četvrtak za jedan kanadski list njegova teta Teema Kurdi koja živi u Vancouveru.

Potresna fotografija na kojoj se vidi tijelo trogodišnjeg Aylana Kurdija što ga je more izbacilo na plažu turskoga ljetovališta Bodruma, preplavila je u srijedu društvene mreže, pokrenuvši val reakcija u svijetu, od empatije do sućuti i ogorčenja zbog neaktivnosti razvijenih zemalja kada je posrijedi pomoć izbjeglicama, prenijela je Hina.

I Aylanov petogodišnji brat Galip i njihova majka Rehan (35) utopili su se kada je njihov brod potonuo nastojeći doploviti do grčkoga otoka Kosa. Njegov otac Abdulah pronađen je u polusvijesnom stanju i prebačen u bolnicu blizu Bordruma, piše turski list Sabah.

''Čula sam vijesti jutros u pet", govori Teema Kurdi, Abdulahova sestra koja živi u Vancouveru, piše kanadski list National Post. O tragičnoj vijesti obavijestila ju je supruga jednog od Abdulahove braće.

''Nazvao ju je Abdulah i samo uspio izustiti da su mu sinovi i supruga mrtvi", rekla je Teema.

Abdullah Kurdi, njegova supruga i dvojica sinova kanadskim su vlastima poslali zahtjev za useljeničkom vizom koja je u lipnju odbijena jer je došlo do komplikacija oko zahtjeva iz Turske, ispripovijedala je Teema za kanadski list.

"Pokušala sam im poslati novce za put u Kanadu. U prikupljanju su mi pomogli prijatelji i susjedi, no nismo uspjeli doći do njih pa su svi odlučili krenuti brodom. Dok su bili u Turskoj slala sam im novce, a način na koji se u toj zemlji odnose prema izbjeglicama iz Sirije je strašan", rekla je.

Reuters podsjeća kako je Turska dobila pohvalu međunarodne zajednice jer je od početka sirijskoga građanskog rata u ožujku 2011. primila dva milijuna izbjeglica, potrošivši na njih oko šest milijarda dolara, a od međunarodne je zajednice primila samo 400 milijuna. Vlasti su u više navrata upozoravale da su iscrpile sve svoje kapacitete i resurse, zbog čega se tisuće sirijskih izbjeglica odlučuju na opasno putovanje nesigurnim plovilima prema Grčkoj, nastojeći ući u Europu.

Uz članove Abdulahove obitelji smrtno je stradalo najmanje 12 osoba, većinom sirijskih izbjeglica. Oni su u dvama brodicama s još desetak osoba zaplovili iz Bodruma prema Grčkoj, prenijela je Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close