Akcija Maestral

Obilježena obljetnica oslobođenja Jajca i pogibije 11 Virovitičana

Vijesti / Flash | 13. 09. 2017. u 16:12 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Jajcu je u srijedu obilježena 22. obljetnica oslobođenja srednjobosanskog grada Jajca te je odana počast Virovitičanima koji su poginuli u zajedničkoj operaciji Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane čiji je cilj bio okočanje rata u Bosni i Hercegovini.

Izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Virovitice Ivicom Kirinom, koji je bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, položilo je u Jajce vijence i zapalilo svijeće ispred spomen obilježja za jedanaest poginulih pripadnika 81. gardijske bojne Hrvatske vojske iz Vitrovitice, prenosi Hina.

Zatim su brojna izaslanstva u mimohodu išla kroz grad te su se u središtu Jajca pomolili i iskazali počast poginulim braniteljima Hrvatskih snaga koje su činili pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa zadušnica za poginule branitelje.
U propovijedi je fra Jure Tokalić je naglasio važnost ovoga dana kada se prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno vratio u svoje domove.

"Poruka je to i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote", rekao je fra Jure Tokalić.

Razvijena je i velika zastava hrvatskog naroda na srednjovjekovnoj tvrđavi. Održana je i svečana akademija u jajačkom domu kulture na kojoj je više govornika istaknulo važnost oslobođenja Jajca. Osuđen je pokušaj krvotvorenja istine o Domovinskom ratu u BiH kroz procesuiranje hrvatskih branitelja, ali i pokušaje bošnjačkih vlasti da akciju oslobađanja Jajca pripišu postrojbama bošnjačke Armije BiH iako u tome uopće nisu sudjelovali.

Sukladno splitskom sporazumu koje su potpisali tadašnji čelnici BiH i RH, postrojbe Hrvatske vojske su na teritoriju BiH uz potporu Hrvatskoga vijeća obrane sudjelovale u više vojnih operacija.

U akciji Maestral, koja je uslijedila nakon operacija Ljeto i Oluja, oslobođeni su Šipovo, Jajce i Drvar. Nakon toga postrojbe HV-a i HVO-a stigle su nedaleko Banje Luke čime su se stvorili uvjeti za okončanje rata u Bosni i Hercegovini i potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close