Izbori

Obavijest za državljane RH u BiH: Glasačko pravo ostvarujete uz aktivnu registraciju

Vijesti / Flash | 02. 04. 2014. u 14:20 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske donio je dana 18. ožujka 2014. godine Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja, 25. svibnja 2014. godine za sve birače koji će glasovati izvan Republike Hrvatske.

Državljani Republike Hrvatske koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini svoje glasačko pravo ostvaruju uz uvjet aktivne registracije birača.

Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu, Generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Banjoj Luci i Mostaru, te u Konzulatu Republike Hrvatske u Tuzli. Obrazac za aktivnu registraciju birača može se preuzeti na internetskim stranicama Veleposlanstva na adresi http://ba.mvp.hr ili u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Napominje se da državljani Republike Hrvatske koji nisu aktivno registrirani neće moći glasovati bez obzira ako su se prethodnih godina nalazili na biračkom popisu.

Podnositelj zahtjeva za aktivnu registraciju birača mora vlastoručno potpisati zahtjev. Kada se zahtjev šalje putem pošte, faksa ili e-maila (skenirano) podnositelj zahtjeva mora priložiti i presliku valjanog identifikacijskog dokumenta (hrvatska putovnica ili osobna iskaznica).

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Bosni i Hercegovini, zahtjev za prethodnu registraciju podnose u diplomatskoj misiji - konzularnom uredu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Obrazac za prethodnu registraciju birača može se preuzeti na internetskim stranicama Veleposlanstva na adresi http://ba.mvp.hr ili u diplomatsko - konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Zahtjevi za aktivnu i prethodnu registraciju mogu se podnositi osobno, putem pošte, faksa i e-maila do srijede 14. svibnja 2014. godine. Uvid u registar birača ostvaruje se na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske: http://www.uprava.hr.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Sarajevu na broj telefona 033 251 640, navedeno je iz ovoga veleposlanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close