Ojačat će granice

Obama ponudio privremenu regulaciju za pet milijuna imigranata

Vijesti / Flash | 22. 11. 2014. u 16:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama je pozvao u subotu Kongres da glasa o reformi o imigraciji, braneći svoju odluku da se dekretom regulira situacija oko pet milijuna bespravnih imigranata.

''I dalje vjerujem da je najbolji način da se riješi problem tako što ćemo raditi zajedno, dvije stranke, da se izglasa jedan zakon'', izjavio je predsjednik u svom tjednom govoru na radio televiziji, aludirajući na nacrt zakona koji je izglasao Senat ali odbio Predstavnički dom.

''Ovaj zakon bi ojačao naše granice, dajući imigrantima koji su se naselili ovdje već duže vrijeme mogućnost da napreduju prema naturalizaciji pod izvjesnim uvjetima'', izjavio je on iz Las Vegasa, gdje je prije dvije godine započeo svoje napore na reformi imigracije.

Međutim, čekajući (zakon), ima stvari na koje ja imam pravo da ih uradim, akcije slične onima koje su uradili predsjednici demokrata i republikanaca prije mene, da bi učinili naše sustave imigracije pravednijim - rekao je on.

Barack Obama je u četvrtak navečer ponudio privremenu regularizaciju za oko pet milijuna bespravnih imigranata, od ukupno 11 milijuna koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama pod prijetnjom iseljenja.

Počevši od narednog proljeća, svi bespravni imigranti koji žive duže od pet godina u Sjedinjenim Američkim Državama, i koji imaju jedno dijete ili status nositelja stalnog stanovnika, moći će tražiti dozvolu za trogodišnji rad. "Ovo nije garancija državljanstva ni pravo da ostanu ovdje trajno", naglasio je Obama.

Njegovi protivnici republikanci su odmah okvalificirali ovaj nacrt protustavnim i obećali da će ga oboriti, u Kongresu ili na sudu.


Kopirati
Drag cursor here to close