Političke igre

Obama ne bira sredstva: Želi onemogućiti Trumpa da se zbliži sa Putinom!

Vijesti / Flash | 01. 01. 2017. u 12:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donald Trump je danas izjavio kako misli da Rusija ne stoji iza hakerskih napada na članove Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora u Americi. Hakeri su ukrali na desetine tisuća mailova, koje je kasnije objavio Wikileaks i koji su nanijeli veliku štetu Hilary Clinton.

Međutim, Amerikanci nemaju dokaza da Rusija stoji iza tih napada, već se uglavnom sve svodi na izvještaje sigurnosnih agencija u kojima se Rusija navodi kao mogući, a ne definitivni naručitelj napada. Unatoč tomu, odlazeći predsjednik Barack Obama je nametnuo sankcije Rusiji, te protjerao 35 ruskih diplomata.

"Mislim da nije pošteno optuživati bez dokaza. Ja znam neke stvari koje drugi ljudi ne znaju. Znat ćete o čemu pričam u utorak ili srijedu", rekao je Trump za Reuters.

Ipak, i to je bilo dovoljno Obami da znatno podigne tenzije na relaciji Washington - Moskva.

Analitičari smatraju da je Obama svjesno podigao tenzije i sankcije Rusiji, kako bi onemogućio manevarski prostor novom predsjedniku Donaldu Trumpu, čija se politika prema Moskvi dijametralno razlikuje od Obamine.

Drugi analitičari su, međutim, mnogo mračniji u svojim predviđanjima.

Američki novinar i politički analitičar Don DeBar strahuje čak da bi SAD u narednih 20 dana mogli čak ući i u otvoreni rat!

"Ovo moram naglasiti, suočavamo se sa realnom mogućnošću da u narednih 20 dana uđemo u neku vrstu rata sa Rusijom, prije nego što Trump uđe u Bijelu kuću. Ne želim dizati paniku među ljudima, ali ovo je zaista realna opcija", smatra DeBar.

"Sadašnja američka administracija na sve moguće načine želi onemogućiti Trumpa da se zbliži sa Putinom. Počelo je sa optužbama, pa onda konkretnim akcijama u vidu sankcija, a strah me da sada ne odu i korak dalje", dodao je američki novinar.

Ipak, bez obzira na ovo upozorenje, jako su male šanse da će Obama narediti napad na Rusiju samo kako bi naškodio Trumpu. 

S druge strane, za očekivati je da će se tenzije na relaciji Washington - Moskva nakon 20. siječnja spustiti, što su najavili i Putin i Trump. 

Kopirati
Drag cursor here to close