Prije Minska

Obama: Nastavi li Rusija s djelovanjem u Ukrajini, platit će sve veću cijenu

Vijesti / Svijet | 10. 02. 2015. u 21:33 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan uoči prijelomnog summita u bjeloruskom glavnom gradu Minsku, na kojemu će sukobljene strane pokušati postići sporazum o prekidu rata u Ukrajini, američki predsjednik Barack Obama telefonski se čuo s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Prema priopćenju Bijele kuće, Obama je s Putinom razgovarao o najnovijoj eskalaciji nasilja u Ukrajini i, kako to tvrde u Washingtonu, ruskoj potpori proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

'Predsjednik je dao podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine', objavila je Bijela kuća.

'Nastavi li Rusija s agresivnim djelovanjem u Ukrajini, što uključuje slanje svojih vojnika, oružja i financija kao pomoć separatistima, cijena će za Rusiju biti sve veća', upozorio je Obama.

Vladimir Putin je u utorak bio u službenom posjetu Egiptu i Kremlj se u trenutku objave ove vijesti nije oglasio sa svojim priopćenjem o telefonskom razgovoru.

Nešto ranije, voditelj ruskog Savjeta sigurnosti Nikolaj Patrušev ustvrdio je da Sjedinjene Države pokušavaju uvući Rusiju u sukob u Ukrajini i na taj način potaknuti promjenu vlasti u Moskvi te razjediniti Rusiju.

"Amerikanci pokušavaju uvući Rusiju u međuvladin vojni sukob, koristeći sukob u Ukrajini kako bi isforsirali promjenu vlasti i naposljetku razjedinili našu zemlju", kazao je Patrušev, čije riječi prenosi novinska agencija RIA.

Europski dužnosnici kažu kako je teško i zamisliti da bi pobunjenici pristali stati i vratiti se na ranije položaje jer već tjednima uporno napreduju.

Novinska agencija RIA prenosi riječi jednoga ruskog izvora koji kaže da ne postoji plan potpisivanja dokumenta kojim bi se na mirovnim pregovorima riješio sukob, nego da će na razgovorima u srijedu glavna tema biti stvaranje demilitarizirane zone.

Nasuprot njemu, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko vjeruje da će razgovori u Minsku biti "posljednja prilika" za istinski prekid vatre, kaže se na njegovoj internetskoj stranici, javlja Reuters.

"Sutrašnji sastanak u Minsku jedna je od posljednjih prilika da se proglasi bezuvjetni prekid vatre i da se povuče teško topništvo", rekao je je Porošenko telefonom španjolskome ministru vanjskih poslova Joseu Manuelu Garciji-Maragallu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u utorak da su planovi za summit o ukrajinskoj krizi u bjeloruskoj prijestolnici Minsku dosad bili korisni, ali da ima još otvorenih pitanja pa je pozvao Moskvu i Kijev da iskoriste priliku koju im taj sastanak pruža.

I papa Franjo u utorak je zatražio da "sve strane" poštuju "načelo međunarodnoga prava" u ukrajinskome sukobu. Papin glasnogovornik Federico Lombardi, piše France Presse, rekao je da Papa zahtijeva "iskrene napore da se primijene dogovori koji budu postignuti" te podsjeća na "načelo međunarodnoga prava".

Kopirati
Drag cursor here to close