Izuzetno šokantno

Obama: Islamska država 'nema mjesta u 21. stoljeću'

Vijesti / Flash | 20. 08. 2014. u 19:19 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Američke snage su izvele 14 zračnih napada na Islamsku državu na sjeveru Iraka pošto su džihadisti zaprijetili da će ubiti i drugog američkog taoca", priopćila je američka vojska.

Bombardiranje uz pomoć lovaca i bespilotnih letjelica bilo je usredotočeno na okolicu brane u Mosulu koju su u nedjelju kurdske snage preuzele iz ruku džihadista.

U tim zračnim udarima uništeno je "šest (transportnih vozila) Humvee, tri položaja s improviziranim eksplozivnim napravama, jedan minobacač i dva kamiona" džihadista, dodaje Centcom.

SAD je od 8. kolovoza izveo ukupno 84 zračna napada u Iraku, među kojima 51 kao potporu iračkim snagama blizu brane u Mosulu.

---

Predsjednik Barack Obama je u srijedu ocijenio da jedna grupa kao što je ultraradikalna džihadistička Islamska Država, koja je preuzela odgovornost za odrubljivanje glave američkom novinaru, "nema svoje mjesto u 21. stoljeću", te rekao kako se Sjedinjene Države neće pokolebati u izvođenju zračnih napada protiv Islamske države.

'Kada se naudi Amerikancima, bilo gdje, mi činimo što treba kako bi se izvršila pravda', rekao je on.

Obama je žestoko napao praksu Islamske države da kažnjava svakoga tko ne prihvati njegovu vrstu islama.

Rekao je kako su sunitski militanti divljali gradovima i selima, otimali žene i djecu i mučili ih i silovali te ubili tisuće muslimana, sunita kao i šijita, što 'nijedan Bog ne bi dopustio'.

'Njihova ideologija je propala. Oni mogu tvrditi, jer im je to probitačno, da su u ratu sa SAD-om, ali je činjenica da teroriziraju svoje susjede i nude im samo beskrajno robovanje njihovoj praznoj viziji i propasti bilo kakvog civiliziranog ponašanja', dodao je.

Cameron: Sve izvjesnije da je američkog novinara ubio džihadista iz Velike Britanije

Britanski premijer David Cameron, rekao je u srijedu da je sve izvjesnije da je američkog novinara Jamesa Foleya ubio džihadista iz Velike Britanije, što je ocijenio kao izuzetno šokantno.

Poslije razgovora s ministrima u Downing Streetu u Londonu, Cameron je rekao i da previše Britanaca putuje u Irak i Siriju da bi sudjelovalo u ekstremizmu.

- Dozvolite mi da osudim barbarski i brutalni čin i da jasno kažem da je riječ o ubojstvu, ubojstvu bez opravdanja. Još nismo identificirali odgovornog, ali, po svemu sudeći, sve je izvjesnije da je riječ o britanskom državljaninu - rekao je Cameron novinarima.

On je ocijenio da je ta činjenica zaista šokantna, ali je rekao da vlasti u Londonu znaju da previše Britanaca putuje u Irak i Siriju, gdje sudjeluju u ekstremizmu i nasilju, prenosi agencija France Press.

Cameron je dodao i da Velika Britanija mora da udvostruči svoje napore i spriječi ovu pojavu.

Francuski predsjednik i drugi čovjek CIA-e o IS

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je organizaciju međunarodne konferencije o prijetnji Islamske države.

Moramo osmisliti globalnu strategiju za borbu protiv te skupine, koja je strukturirana, ima značajna financijska sredstva, jako sofisticirano oružje i prijeti državama kao što su Irak, Sirija i Libanon, rekao je.

'Džihadistička skupina koja je objavila video snimku odrubljivanja glave Jamesa Foleya, u kojem se smrću prijeti i drugom američkom taocu, pokušava zastrašiti Sjedinjene Države i natjerati ih da prekinu američke zračne napade na IS u Iraku', naglasio je Michael Morell, drugi čovjek CIA-e i privremeni direktor između 2012. i 2013.

'Definicija terorizma je političko nasilje, nasilje kojem je svrha političko djelovanje. Moramo obilježiti taj datum jer je to prvi teroristički napad IS na SAD', naglasio je Morell.

Ban ki-Moon najoštrije osudio pogubljenje američkog novinara

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon u srijedu je najoštrije osudio ubojstvo američkog novinara Jamesa Foleya, nazvavši ga "gnusnim zločinom".

- Generalni tajnik najoštrije osuđuje stravično ubojstvo novinara Jamesa Foleya, gnusni zločin koji svjedoči o kampanji terora koju Islamska država Irak i Levant provodi protiv naroda Iraka i Sirije - izjavio je Banov glasnogovornik, prenosi agencija AFP.

Ban je uputio sućut Foleyovoj obitelji, prijateljima i kolegama i poručio da počinitelji ubojstva moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Foleyjeva majka: Dao je život pokušavajući pokazati svijetu patnje sirijskog naroda

Foleyjeva majka Diane na Facebooku je ostavila poruku: Nikada nismo bili više ponosni na Jima. Dao je život pokušavajući pokazati svijetu patnje sirijskog naroda. Otmičare molimo da poštede živote drugih talaca. Kao i Jim, i oni su nedužni. Oni nemaju kontrolu nad američkom politikom u Siriji, Iraku ili bilo gdje drugdje u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close