Opasnost

Obama: Irački ekstremisti bi mogli destabilizirati druge zemlje u regiji

Vijesti / Flash | 22. 06. 2014. u 18:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irački ekstremisti koji su nasilno zauzeli više teritorija u Iraku mogli bi dobiti na snazi i destabilizirati druge zemlje u regiji, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

U intervjuu za američku tv mrežu CBS, Obama je rekao da će iračka javnost naposlijetku odbaciti ekstremističku sunitsku grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali da ta grupa ipak i dalje predstavlja pijetnju za SAD, javio je danas AP.

Situacija u Iraku naglo je zaoštrena početkom prošlog tjedna kada su sunitski ekstremisti iz ISIL-a i njima lojalne radikalne formacije sunitskih plemena i nekadašnjih vojnika iz vremena vladavine svrgnutog i pogubljenog predsjednika Sadama Huseina, započele ofanzivu na sjeveru zemlje i preuzele kontrolu nad nekoliko gradova.

"Morati ćemo generalno biti oprezni i budni. Trenutno je činjenica da ta grupa destabilizira zemlju, a to bi moglo da se prelije u zemlje koje su naši saveznici kao što je Jordan", rekao je Obama.

Sunitska pobuna u Iraku i susjednoj Siriji je samo jedna od niza prijetnji sa kojima su SAD suočene, kazao je Obama za CBS i dodao da su to još i grupa Boko Haram na sjeveru Afrike i grupe povezane sa Al-Qaedom u Jemenu.

"Morati ćemo imati strategiju koja je u većoj mjeri fokusirana i ciljana i morati ćemo obučavati lokalne snage reda i vojske da bi obavile svoj posao", dodao je predsjednik SAD.

Američki državni tajnik John Kerry, također, je danas govorio o Iraku i pozvao iračke lidere da se izdignu iznad "sektaških razmirica", dodajući da Washington "nije odgovoran" za krizu u toj zemlji, prenio je AFP.

Kerry, koji je doputovao u iznenadnu posjetu Egiptu, rekao je da ISIL ima ideologiju nasilja i represije, kao i da predstavlja prijetnju, ne samo Iraku, već i cijeloj regiji.

"Ovo je ključni trenutak kada moramo pozvati iračke lidere da se izdignu iznad sektaških razmirica i interesa", kazao je Kerry na zajedničkoj konferenciji za novinare s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem, prenio je AFP.

Američki dužnosnik je dodao da SAD nisu angažirane u tome da izaberu bilo kog pojedinca, već da je na narodu Iraka da izabere svoje rukovodstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close