Poruka

Nuland: Političari trebaju osigurati održavanje izbora u Mostaru

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 06:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnica državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Victoria Nuland obratila se videoporukom gostima na svečanom prijemu u Sarajevu održanom u sklopu konferencije “Izgledi za napredak” koju organiziraju Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins sveučilištu u Washingtonu.

Tijekom prijema, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio je nagradu ''Mediteranski bazen'' SAIS centra a za njegov predan rad i podršku razvoju ekonomije u BiH, posebno njegovoj podršci jačanju privatnog sektora.

Poruku pomoćnice državnog tajnika SAD-a Victorije Nuland prenosimo u cjelini:

''Voljela bih da sam sa vama osobno u čuvenoj sarajevskoj pivnici. Ovaj lokalni dragulj predstavlja sve što mi želimo potaknuti u BiH: otvoreni poslovni model spojen sa onim najboljim iz bosanske tradicije.

Sjedinjene Američke Države su ponosne što su osnivač ove konferencije. Izuzetno je bitno za budućnost BiH da postoji istinski dijalog između vlasti, predstavnika civilnog društva i poslovne zajednice te ova konferencija ima krucijalnu ulogu u tome.

Okupili ste se ovdje da dodate energiju ovom procesu građenja BiH koja će služiti svim građanima BiH: BiH koja je od njenih građana, uz njene građane i za njene građane. Ovo je fraza koju je nama dao naš Abraham Lincoln ali koja ima planterani odjek. Kroz cijeli vaš put kao nacije, transatlantska zajednica je stajala uz vas.

Već sada vidimo ohrabrujuće znakove napretka u BiH. Potpisali ste socijalno-ekonomsku reformsku agendu, usvojili ste nove zakone o radu i predali aplikaciju za članstvo u EU – što su koraci koji predstavljaju vaše opredjeljenje da prigrlite euroatlantske standarde, unaprijedite poslovnu klimu, i stvorite stabilnu i prosperitetnu demokraciju.

Ali ostalo je još dosta posla da se uradi. Nije tajna da je BiH već dugo vremena zemlja u kojoj je korupcija zaustavila reforme i obogatila političare na račun njenih građana. Danas apeliram na političke lidere i građane BiH da počnu surađivati umjesto da budu rivali, da pokrenu napredak i razvoj, da prigrle politiku inkluzivnosti sa ciljem stvaranja novih radnih mjesta, dolaska investicija i poštenih poslovnih praksi ljudima u ovoj regiji.

Za početak, BiH treba okončati implementaciju socijalno-ekonomskih reformi predviđenih u EU reformskoj agendi te što je prije moguće BiH se mora uhvatiti u koštac sa strukturalnim reformama koje će obuhvatiti i simptome i uzroke suštinskih problema koji isto tako predstavljaju prepreku za integraciju BiH u Europu. Svi građani BiH žele da ove reforme stanu u kraj sistematskoj korupciji koja omogućava nepoštenim političarima da ostanu na vlasti. Sada je pravi trenutak za to.

Već dugo vremena građani BiH su bili žrtve krađe, a nova radna mjesta i poduzetnici su napuštala zemlju. BiH također treba i političke reforme koje će omogućiti da političari donose pravovremene i promišljena odluke kako bi država mogla efikasno surađivati s EU, MMF-om, Svjetskom bankom i drugim ustanovama koje vam pokušavaju pomoći. Na kraju, BiH treba nova lica i nove ideje koje bi obogatile vaše društvo i novi izborni sustav koji je sukladan normama demokracije, Europske unije i ljudskih prava.

Svi građani BiH moraju imati pravo da se kandidiraju za izvršne funkcije u vlasti bez obzira na naciju i religioznu pripadnost i svi građani moraju imati pravo glasa. Na jesen, političari moraju osigurati da se lokalni izbori održe u svim općinama, uključujući Mostar čijim je građanima onemogućeno da glasaju još od 2008 godine.

Težnje građana BiH: demokracija, prosperitet i dobra vladavina su univerzalne. Sjedinjene Američke Države podržavaju ove težnje u BiH, na cijelom Balkanu, te centralnoj i jugoistočnoj Evropi više od dvije decenije. Iskustvo govori da nema prečica na putu. Uspjeh zavisi od predanog rada i odlučnosti da se žrtvujemo i da se učine promjene da bi zemlja išla naprijed.

Stoga, u tom duhu kreativnosti, predanog rada, i odlučnosti dajem poticaj sudionicima konferencije da pristupe pitanju kako unaprijediti izglede BiH za napredak. Radujemo se vašim dobrim idejama i nastavku zajedničkog rada sa vama kako iste možemo pretvoriti u stvarnost. Hvala vam i sretno sa konferencijom.

Nuland Messsage - Sarajevo Conference from Media Services - Video Prod. on Vimeo.

Kopirati
Drag cursor here to close