Prisluškivanje

NSA prisluškivala i summit G20 u Torontu

Vijesti / Flash | 28. 11. 2013. u 07:43 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kanada je američkoj Agenciji za nacionalnu sigurnost (NSA) dozvolila da vrši prisluškivanje na summitu G20 u Torontu 2010. godine, javili su danas kanadski mediji, pozivajući se na dokumente koje je medijima dostavio bivši službenik NSA Edward Snowden.

Kanadska medijska kuća CBS navodi da su SAD Veleposlanstvo u Torontu preuredile u svojevrsni zapovjedni položaj za šestodnevne špijunske operacije tijekom sastanka, kome su u lipnju 2010. godine prisustvovali američki predsjednik Barack Obama i ostali svjetski lideri.

U dokumentu se ističe da su kanadske vlasti znale za operaciju i da je NSA u svom izvještaju navela da je obavljena "u bliskoj suradnji sa kanadskim partnerom". U medijskom izvještaju se naglašava da u dokumentima nisu objelodanjene točne mete operacije NSA, ali da je dio mandata NSA da na samitu u Torontu "pruži podršku političarima".

Jason McDonald, glasnogovornik kanadskog premijera Stevena Harpera, odbio je komentirati izvještaje CBS-a.

"Ne komentiramo operativna pitanja u vezi sa nacionalnom sigurnošću. Naše sigurnosne organizacije imaju nezavisne mehanizme nadzora da bi se osiguralo da svoj mandat ispunjavaju u skladu sa zakonom", rekao je McDonald.

Harper se tijekom prošlog mjeseca našao na udaru kritika opozicionih političara nakon što je u medijskom izvještaju brazilskih medija navedeno da je kanadska obavještajna agencija CSEC špijunirala Ministarstvo brazilske vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close