teroristički napad

Novo suđenje za Harisa Čauševića

Vijesti / Crna Kronika | 27. 03. 2015. u 07:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacijskim odjeljenjem Suda BiH danas bi trebalo početi novo suđenje Harisu Čauševiću, koji je prvostupno osuđen na 45 godina zatvora za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, 27. lipnja 2010. godine.

Novo ročište trebalo je početi 20. ožujka, ali je Čauševićev branitelj, odvjetnik Ifet Feraget zatražio izuzeće kompletnog Apelacijskog vijeća Suda Bih, kojim predsjedava sudac Tihomir Lukes.

Izuzeće suca Lukasa zatraženo je zbog toga što je on 17. studenog i 1. prosinca prošle godine rekao da će biti riješeno pitanje o nedostavljanju dokaza obrani što, prema Feragetovim riječima, nije učinjeno.

Feraget je rekao da je izvršenim provjerama utvrđeno da je sudac Senadin Begtašević, koji je zamijenio suca Azru Miletić, uhićen u akciji "Čekić", postupao u predmetu protiv Rijada Rustempašića, kada su kao svjedoci saslušani Adnan Čaušević i Mirsad Huseinbegović, čije je svjedočenje, kako kaže, bitno u ovom slučaju.

Obrana je ranije uložila više zahtjeva za izuzeće predmetnog tužitelja Dubravka Čampare, nakon čega je uslijedio i zahtjev za izuzeće glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića. Tužiteljstvo BiH smatra da stalnim zahtjevima za izuzeće, obrana pokušava odugovlačiti postupak. Čampara je pozvao Sud da zbog zloupotrebe i neprimjerenog odugovlačenja postupka kazni Čauševićeve branitelje.

Čaušević je 20. prosinca 2013. godine proglašen krivim za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu i osuđen na 45 godina zatvora. U ovom napadu poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško je ranjena njegova kolegica Edina Hindić, dok je više policajaca ozlijeđeno. Tom prilikom je pričinjena velika materijalna šteta na zgradi Policijske stanice, okolnim stambenim zgradama, poslovnim objektima i velikom broju vozila.

Čauševićevi odvjetnici Edin Šabanović i Ifet Feraget najavili su žalbu na prvostupanjsku presudu, ističući da je pri njenom donošenju bilo nekoliko povreda zakona. Početak ročišta zakazan je u 9.00 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close