Napadi

Novinarski prosvjed u Banja Luci: Traži se reakcija vlasti

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 13:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari iz Banja Luke iskazali su danas odlučan stav protiv sve učestalijih pritisaka i pokušaja ugrožavanja medijskih sloboda. S „protestnog sastanka“ ispred banjalučkog Kluba novinara upućeni su i konkretni zahtjevi vlastima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Predstavnici medijske zajednice u proglasu su zatražili provođenje neovisne, profesionalne i efikasne istrage o kaznenim i drugim nezakonitm djelima učinjenim novinarima, kao i poduzimanje drugih pravnih radnji koje će rezultirati kaznama za počinitelje.

Od Ureda predsjednika Republike Spske traže hitno izdavanje akreditacije novinarima BN TV iz Bijeljine, od Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko – neretvanske županije hitnu i profesionalnu istragu o napadu na urednike portala Tacno.net, kao i objavljivanje rezultata istrage u roku od sedam dana.

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je rekao kako od Viskog sudskog i tužiteljskog Vijeća BiH se traži hitna istragu o upadu policije u redakciju portala Klix.ba i postupanje Specijalnog tužiteljstva Republike Srpske, Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo i Općinskog suda Sarajevu koji su, kao pravosudne institucije, sudjelovali u izdavanju naredbe o pretresu.

Od Ministarstva pravde i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, kao i od Ministarstva pravde i Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo zahtijeva se detaljna analiza postupanja policije u vezi s pretresom prostorija portala Klix.ba, u kontekstu kršenja prava na slobodu izražavanja i prava novinara na zaštitu izvora informacija, zastićenih Europskom poveljom o ljudskim pravima, ustavima entiteta i BiH, kao i zakonskim propisima iz oblasti kaznenog i građanskog prava.

I od Predsjedništva BiH novinari traže da se najhitnije pozabavi kršenjima medijskih sloboda u BiH i prava novinara na siguran i slobodan rad, te u skladu sa svojim ovlastima, poduzme mjere koje će osigurati poštivanje slobode izražavanja od državnih i javnih institucija, na način kako je to navedeno u predpristupnom Sporazmu i više godišnjih izvještaja o napretku BiH u procesu EU integracija.

Istaknuto je kako je u Liniji za pomoć novinarima od 2006. do danas zabilježeno 400 slučajeva kršenja slobode izražavnja i individualnih prava novinara.

Među tim slučajevima zabilježeno je 60 fizičkih napada na novinare i izravnih prijetnji smrću, a samo u 15 posto kaznenih djela prema novinarima donesene su pravomoćne presude, u 22 posto slučajeva nije ni pokrenuta, a kamoli provedena istraga, a u 23,5 posto slučajeva došlo je do “zatvaranja“ predmeta, bez nastojanja policijskih i pravosudnih institucija da otkriju počinitelje i osiguraju pravnu zaštitu novinara.

Kopirati
Drag cursor here to close