Optužbe iz Srbije

Novinarka iz Novog Sada špijunira za Hrvatsku?

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 16:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dužnosnik desničarske stranke Treća Srbija i vijećnik Skupštine Novoga Sada Aleksandar Đurđev optužio je novinarku dnevnika ''Blic'' da radi za hrvatsku obavještajnu službu, prenijeli su u utorak vojvođanski mediji.

''To je sve orkestrirana kampanja koju protiv Treće Srbije vodi osobno novinarka Ana Lalić i hrvatska obavještajna služba za koju radi'', rekao je Đurđev za „Blic“, nakon što ga je novinarka upitala da prokomentira izazivanje jednog incidenta u Skupštini grada.

Neovisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je napad na novinarku ističući kako dužnosnici Treće Srbije ''nastavljaju širiti paranoju nezamislivih razmjera, videći svuda oko sebe špijune i utvare, i markirajući kao mete sve one, a naročito novinare, koji se ne uklapaju u njihov mentalni sklop''.

NDNV je u ovom povodu pozvao mjerodavna državna tijela da istraže načine na koje se financira te politička organizacija i da tako utvrde da li je "upravo Treća Srbija možda agentura jedne strane države".

"Riječ je o organizaciji koja je u više navrata svojom podrškom separatistima u Ukrajini nanosila veliku štetu međunarodnom ugledu države Srbije i tako kršila osnovni vanjskopolitički princip Srbije kada je kriza u Ukrajini u pitanju", navedeno je u priopćenju.

NDNV je upitao i gradonačelnika Novog Sada Milošu Vučevića iz redova Srpske napredne stranke (SNS) "dokle misli tolerirati bahatost svojih koalicijskih trećesrbijanskih partnera".

U povodu incidenta reagirao je i poznati hrvatski publicist u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuvši da su ''očito naivni, Hrvati u Vojvodini vjerovali da je vrijeme u kome se o njima krajnje negativno i uvredljivo govori, i to od strane onih koji vrše vlast, u Srbiji iza
njih''.

"Osim što takva optužba ima za cilj da 'upristoji' novinarsku znatiželju, ona sadržava i elemente govora mržnje spram Hrvata. Jer, što ona ima značiti? Da svaki Hrvat u Srbiji koji je integriran u društvo i koji ima zavidnu profesionalnu karijeru ima zahvaliti svojoj navezanosti na hrvatske obavještajne službe“, zaključio je Žigmanov.

Treća Srbija, nastala cijepanjem srbijanske desničarske organizacije Dveri Srpske, dio je vladajuće koalicije u Novome Sadu ima nekoliko vijećnika u gradskom parlamentu, i upravlja s tri javna poduzeća.

Kopirati
Drag cursor here to close