Novi val izbjeglica u Srbiji, Caritas BiH zove građane upomoć

Vijesti / Flash | 02. 09. 2015. u 18:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon nekoliko dana zatišja u Srbiju stiže novi val migranata, potvrdili su dužnosnici Crvenog križa u gradiću Preševo uz granicu s Makedonijom, gdje je tijekom noći i u srijedu stiglo više od 2.000 ljudi s Bliskog istoka.

"Imamo, od noćas, drastično povećan priliv migranata", rekao je srbijanskim medijima tajnik lokalnog Crvenog križa Ahmet Halimi, navodeći da je u privremenom prihvatnom centru oko tisuću ljudi, a ispred ih je mnogo više, a većina je iz Sirije, Iraka, Afganistana, prenosi Hina.

Crveni križ trenutačno ima dovoljno hrane i sredstva za higijenu, ali je neophodna dodatna opskrba mlijekom i opremom za bebe, a zbog povećnog priliva ljudi, žena i djece aktivsti Crvenog križa počeli su raditi u tri smjene kako bi se svima pomoglo.

Istodobno Caritas BiH pozvao je u srijedu građane da se uključe u akciju darivanja pomoći za migrante iz Sirije, Iraka i drugih zemalja koja bi bila proslijeđena Caritasu Srbije koji se suočava s velikim priljevom migranata.

Kako je objavljeno iz Caritasa BiH kampanja se pokreće za prikupljanje sredstava kojim bi preko Caritasa Srbije pomogli u najosnovnijim potrebama već postojeće migrante i izbjeglice u Srbiji.

Pri tome se pojašnjava kako je Caritas Europe izdao pismo potpore ovim ljudima pod specifičnim nazivom: „Tražitelji azila nisu prijetnja Europi – naše politike su prijetnja njima“ u kojem traže otvorene puteve i legalne ulaske u zemlje EU, dobivanje vize za boravak, posredovanje u spajanju obitelji.

Caritas je objavio podatke o računima na banci gdje se mogu uplatiti donacije za izbjeglice koje pristižu u Srbiju, kao i dva humanitarna telefonska broja čijim pozivanjem se također doniraju sredstva potrebnima.

Kako su pojasnili iz Caritasa BiH sva prikupljena sredstva će u cijelosti biti prebačena na račun Caritasa Srbije i korištena isključivo za potrebe migranata hranu, vodu i higijenu.

No, Caritas se sprema i za slučaj da izbjeglice odluče doći u BiH te priprema program pomoći.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zanijekao je u srijedu postojanje bilo kakvog plana za naseljavanje migranata i izbjeglica u Srbiji, naglasivši kako je želja Beograda da u ovoj velikoj migrantskoj krizi "budemo odgovorni i ponašamo se ozbiljno".

"Iako smo samo zemlja kandidat, spremni smo ponašati se kao država članica EU, pokušati na svaki način pokazati spremnost za prihvaćanje dijela svoje odgovornosti kao i bilo koja članica EU”, rekao je Vučić novinarima u Novom Sadu.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je da je iznos od 1,7 milijuna eura, koliko je EU namijenila Srbiji i Makedoniji za rješavanje izbegličke krize "neozbiljan", prenijela je agencija Tanjug.

"Svaka zemlja pristupa ovom problemu različito i naša reakcija sigurno neće biti da pravimo 'kontra-zid'. Ali, to pitanje ne možemo mi rješavati, nismo mi svjetska sila", rekao je Dačić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predstavnicima misije OESS-a u Ukrajini.

Kopirati
Drag cursor here to close