Vladanje

Novi skandal: Vlada u fotelje vratila Lijanovića i Bahilja unatoč zabrani Suda

Vijesti / Flash | 29. 10. 2014. u 13:51 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Žalbeno vijeće Suda BiH, puštajući na slobodu Jerku Ivankovićča Lijanovića i Milorada Bahilja priopćilo kako im se, između ostalog, određuju ''mjere zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti'', Vlada federacije ih je vratila u ministarske fotelje.

Naime, Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru stavila je izvan snage rješenja kojima su tajnica Federalnog ministarstva trgovine Dijana Bukovac i šef Odjela za poljoprivrednu politiku u Federalnom ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hanefija Topuz bili ovlašteni za potpisivanje akata i donošenje podzakonskih akata iz nadležnosti ova dva federalna ministarstva.

Time su Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj, ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno trgovine, vraćeni na svoje dužnosti nakon što su pušteni iz pritvora u kojem su bili nakon uhićenja u akciji Meso i Brand.

Naime, Žalbeno vijeće Suda BiH prije dva dana je uvažilo žalbe odvjetnika i ukinulo pritvor braći Lijanović iz Širokog Brijega Jerku, Jozi i Slavi, te Miloradu Bahilju i Mirku Galiću, uhićenima početkom rujna, ali je i izreklo određene mjere, koje se protive današnjoj odluci vlade.

Žalbeno vijeće odredilo je mjere ''zabrane putovanja, napuštanja mjesta boravka, poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, posjećivanja nekih mjesta, sastajanja s određenim osobama i naloženo im je obvezno javljanje nadležnom organu jednom tjedno''.

Budući da, prema istoj odluci, ministri pod istragom ne smiju napuštati mjesto boravka, Lijanović ne može nazočiti sjednicama u Mostaru, a Bahilj onima koje će se održati u Sarajevu.

Zbog toga je na današnjoj sjednici Vlada federacije zasjedala bez ministra Lijanovića.

No, u jednom medijskom istupu Lijanović je rekao kako se mjere zabrane odnose na aktivnosti u firmi Lijanovići d.o.o. i u komunikaciji s osumnjičenima u ovom predmetu.

''Mjere zabrane odnosi se i na napuštanje zemlje, tako da ja na području Kantona Sarajevo mogu neometano vršiti sve druge funkcije i obavljati poslove'', rekao je Lijanović te dodao kako ''prema Ustavu i zakonima, njegova funkcija ministra nije bila ničim suspendirana, po bilo kojoj osnovi''.

''Tim rješenjem, meni nije zabranjeno obavljanje funkcije ministra ili aktivnosti unutar Ministarstva. To rješenje nema nikakvih prepreka za moje obavljanje funkcije ministra'', rekao je Lijanović.

Podsjećamo, fotelje su uzdrmale javnost i u slučaju Razvojne banke Federacije BiH jer se radi o imenovanju stranačkog dužnosnika na čelnu poziciju te institucije, što se protivi zakonu, a na mjesto zamjenika premijerovog kuma

 

Kopirati
Drag cursor here to close