Član Izborne komisije BiH

Novi pokušaji koaliranja predstavljaju zloupotrebu demokracije

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 12:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvanredni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i član Izborne komisije BiH Suad Arnautović smatra da aktualna politička situacija u FBiH, te novi pokušaji koaliranja, predstavljaju u određenom smislu zloupotrebu demokracije i novu prevaru birača.

''Pitanje koalicija je, teorijski i praktično, izuzetno važno, ali se kod nas tom pitanju ne poklanja posebna pozornost'', kazao je Arnautović, odgovarajući na novinarski upit u vezi s aktualnom političkom situacijom i njenim negativnim implikacijama.

Ocjenjuje da je stvaranje koalicija političkih stranaka nužno temeljiti na bazi programa te da je u tom slučaju nevažno radi li se o "velikim, ili manjim strankama".

Arnautović, u vezi s tim, pojašnjava da sadašnja situacija tzv. "matematičkih koalicija", a slijedom stranačkog kontinuuma - ljevice, lijevog centra, centra, desnog centra, desnice, proizvodi potpuno neprirodne koalicije.

''Nije to nepoznato. Imamo slučaj u SR Njemačkoj, gdje CDU i SPD (kršćanski demokrati i socijaldemokrati) čine veoma čvrstu, ali programsku koaliciju - precizira, navodeći da je kancelarka Angela Merkel morala pristati na ustupke i napraviti snažnu koaliciju sa SPD-om, ali na bazi programa na kojem je ova stranka inzistirala.

Komparirajući to sa stanjem u našoj zemlji, Arnautović je kazao da toga u BiH nema, te da je "na sceni - trka za foteljama", uključujući i nastojanja da se uđe u vladu, "kako bi neka manja stranka 'ostala u životu', jer je imala loš rezultat".

To, kako je kazao, implicira stanje u kojem niste dobili povjerenje birača, a sutra ste u vladajućim strukturama, pitajući se - koja je to poruka, te, istodobno, konstatirajući da se radi o jednom potpuno nekonzistentnom stanju, bez šansi za dugoročnije trajanje.

Izrečenu ocjenu ilustrirao je primjerom "Alijanse za promjene", koalicije koja je imala 11 članova, navodeći da je poznato kako je ona završila.

Na dodatni upit o tome gdje vidi rješenje – je li to podizanje cenzusa, a da bi u parlament došle stranke koje uživaju podršku birača, Arnautović je kazao da je to jedan od elemenata koji podrazumijeva okrupnjivanje političke scene u BiH.

Nadalje, navodi da ovako usitnjena politička scena u BiH ne vodi ničemu, uz opasku "da postoje porodične stranke, koje prikupe malo potpisa i novaca i dobiju jedan mandat te tako steknu tzv. 'zlatne dionice' i utječu na formiranje vlasti".

''Mislim da se tom pitanju mora prići sustavno, a jedan od prvih, ključnih poteza jeste donošenje novog državnog zakona o političkim strankama, jer je nemoguće ući u nove izborne cikluse s ovakvim zakonodavstvom koje je, faktički, raspolućeno na entitete i na Brčko Distrikt BiH'', izričit je Arnautović.

Kopirati
Drag cursor here to close