TCG BAYRAKTAR

Novi podvig turske vojne industrije: Prvi amfibijski višenamjenski brod

Vijesti / Flash | 04. 10. 2015. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svečanoj ceremoniji u brodogradilištu Tuzla u Istanbulu jučer je porinut i na raspolaganje turskim pomorskim snagama stavljen TCG BAYRAKTAR - prvi turski amfibijski višenamjenski brod, prenosi danas portal turske televizije TRT.

Ceremoniji su prisustvovali i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zapovjednik Generalštaba general Hulusi Akar, guverner Istanbula Vasip Šahin i gradonačelnik Kadir Topbaš.

Predsjednik Erdogan je ovom prilikom kazao da je ovisnost turske vojske o uvoznom naoružanju ovim činom sve manja i manja.

‘’Želimo li očuvati mir, moramo uvijek biti spremni i na rat’’, kazao je Erdogan.

‘’Nastavit ćemo jačati našu vojsku, kako bismo ostali čuvari mira u domovini, u regiji i u svijetu. Zadatak je to koji nam nameće naša povijest i civilizacija i koji težimo ispunjavati i danas. Nećemo okrenuti leđima ugroženim i ugnjetavanim, ni na Mediteranu, ni u Egejskom moru. Osvrnemo li se na terorističke aktivnosti, ulaganja u namjensku industriju su opravdana. Teroristički napadi, koji ne jenjavaju još od srpnja mjeseca, posljednja zbivanja u regiji i brojne druge situacije indikacija su za intenziviranje aktivnosti u ovom sektoru’’, rekao je turski predsjednik.

TCG BAYRAKTAR (L402) je rezultat znanja, iskustava i truda turskih inžinjera i majstora. Opremljen je i naoružanjem koje je turske proizvodnje. Za radove je bila zadužena kompanija Anadolu Deniz Inşaat Kizaklari Sanayi ve Ticaret A.Ş. Vrijednost ugovora koje je tursko Ministarstvo obrane potpisalo sa izvođačem iznosi 370 milijuna eura.

Radovi na izgradnji "Bayraktara" trajali su 17 mjeseci. Plovilo je dugo 139 metara, široko 19,8 matera, sa potisnom masom od 7 tisuća i 254 tone. Opslužuje ga posada od 129 članova, a k tome može nositi i 350 vojnika. Posjeduje zatvorenu površinu od 1100 kvadratnih metara i otvorenu od 690 kvadratnih metara, dovoljnih da se na njega ukrca 20 borbenih tenkova i 24-60 vozila. Na plovilu je ugrađen i radar tipa Smart Mk2 3D zrak/zemlja, što nije uobičajeno za amfibijska plovila.

TCG BAYRAKTAR neće vršiti ispomoć samo u turskim teritorijalnim vodama, nego će se u slučaju potrebe zaputiti i ka dalekoj pučini. Moguće ga je angažirati i prilikom prirodnih katastrofa i spasilačkih operacija. Raspolaže mehanizmima za obranu od bioloških i kemijskih napada, a posjeduje i vlastiti električni generator. Očekuje se da će plovilo u službi turske mornarice biti narednih 40 godina.

Predsjednik Erdogan se na kraju zahvalio turskoj Ziraat Bank, koja je osigurala kreditna sredstva za ovaj nacionalni proizvod.

Kopirati
Drag cursor here to close