Čavara

Nove Vlade nema da stara može raditi što hoće

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 10:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara će konzultirati pravne stručnjake o tome što poduzeti kako bi se zaustavilo dalje kršenje pravila ponašanja, ustava i zakona koje provodi sadašnja Vlada Federacije BiH.

Istaknuo je kako je ogorčen time što federalna Vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija.

"To su osobe koje zadnjih četiri godine glume da su Vlada Federacije, bez obzira što nemaju nikakav ni zakonski ni ustavni temelj, ni legalitet ni legitimitet da provode svoju politiku, o kojoj su građani sve rekli na izborima", rekao je Čavara.

Govoreći o privatizaciji javnih poduzeća, Čavara je rekao kako ne treba izvlačiti nikakve zaključke iz toga što je budući federalni premijer Fadil Novalić na konzultativnom sastanku s njim spomenuo da neće biti privatizirani Elektroprivreda BiH i BH telekom, a nije spomenuo Elektroprivredu HZ HB i HT Mostar.

"Naš stav je, a vjerujem da će to prihvatiti i naši partneri, da trebamo donijeti zakon o javnom dobru, kojim bi definirali koji to udjeli u javnim poduzećima neće biti privatizirani, odnosno koji će ostati u državnom vlasništvu, a što će biti privatizirano i na koji način", rekao je Čavara za Hrvatski medijski servis.

Podsjećamo, Vlada FBiH dala je jučer suglasnost na Plan privatizacije i Financijski plan Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) za 2015. godinu, kojim su obuhvaćena poduzeća za koja su više puta objavljivani javni pozivi za prodaju, u kojima je državni kapital manjinski, kao i ona koja su u proteklom razdoblju negativno poslovala i zabilježila evidentan pad kapitala.

Riječ je o 14 poduzeća i to: Bosnalijek, Energopetrol, Energoinvest, Aluminij, Hidrogradnja, Remontni zavod, Šipad eksport-import, Željezara Zenica, KTK Visoko, Agrokomerc, Konfekcija Borac, Fabrika duhana Mostar, Vitezit i Putevi BiH.

Naime, mandatar za sastav Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, rekao je kako Najprofitabilnije državne tvrtke Elektroprivreda BiH i BH Telecom neće biti prodane u sljedeće četiri godine jer je riječ o zdravim kompanijama koje donose dobit,

"Ostale kompanije u većinski državnom vlasništvu boluju od raznih bolesti. Prije svega od vrlo slabog upravljanja, pa do zapuštenog tržišta", kazao je budući predsjednik Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close