Nebo nema milosti

Nove poplave na sjeveru zemlje

Vijesti / Svijet | 24. 10. 2014. u 10:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obilne padavine na području općine Kozarska Dubica uzrokovale su izlijevanje nabujalih rijeka, pritoka Une, od kojih je poplavljeno više od 50 domaćinstava.

Šef Odsjela civilne zaštite Općine Kozarska Dubica Đuro Trubarac izjavio je kako nabujale pritoke i vodotoci ugrožavaju domaćinstva i putne komunikacije na području te općine, te da je zbog izlijevanja rijeke Knežice u selima Milića Gaj i Veliko Dvorište došlo do prekida putne komunikacije Kozarska Dubica Dubica - Prijedor.

"U mjestu Knežica poplavljeno je dvadesetak domaćinstava, a na području općine ukupno više od 50 domaćinstava", rekao je Trubarac.

Dodao je se na lokalnom putu u selu Božići izlila rijeka Moštanica, a da je u selu Vrioci, na putu prema Kostajnici, nakon izlijevanja Mlječanice poplavljeno 10 domaćinstava, prenosi Srna.

"Vodostaj rijeke Une na području općine Kozarska Dubica raste, ali je još ispod razine kada se proglašavaju redovne mjere zaštite od poplava. Una raste brzinom od 15 centimetara na sat, a vodostaj trenutno iznosi 310 centimetara", rekao je Trubarac.

Redovne mjere zaštite od poplava na rijeci Uni proglašavaju se na 380 centimetara, a Štab civilne zaštite prati stanje na terenu i u slučaju potrebe poduzimat će potrebne mjere radi sprečavanja eventualnih posljedica obilnih padavina.

Kopirati
Drag cursor here to close