Obećanja

Novalić: Vlada je predano radila

Vijesti / Flash | 04. 04. 2016. u 12:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put, nakon rata, jedna vlada je ozbiljno shvatila problem nezaposlenosti mladih i s programom od 50 milijuna KM, distribuiranih putem županijskih Zavoda za zapošljavanje, prikupila oko 6,5 tisuća prijava.

To je danas istaknuo federalni premijer Fadil Novalić, osvrćući se na Uredbu o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju tijekom današnjeg izlaganja o rezultatima rada Vlade Federacije BiH u protekloj godini dana.

Mladi će biti zaposleni

''Ti mladi ljudi će u narednih nekoliko mjeseci biti zaposleni, te steći neophodno radno iskustvo ili se razviti u smjeru poduzetništva. S obzirom na rezultate provedbe Uredbe, Vlada Federacije ima namjeru nastaviti sa ovom vrstom aktivnih mjera zapošljavanja i u narednim godinama'', poručio je Novalić.

Ocijenio je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i obvezama, izuzetno predano radila u protekloj godini dana.

Poseban osvrt bio je na provođenje zadataka iz Reformske agende, usvojene 27. srpnja 2015. godine, a koja utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske reforme.

''Neki od najznačajnijih zakona orijentiranih na reforme su: Zakon o igrama na sreću, o radu, o energetskoj efikasnosti, o unutrašnjem platnom prometu, o komasaciji, o privrednim društvima, o faktoringu, o porezu na dobit, o financijskom upravljanju i kontroli u javnom sektoru, o jedinstvenom sistemu registracije kontrole i uplata doprinosa, o stranim ulaganjima, o izmjenama Zakona o doprinosima, o eksproprijaciji za autoceste, rudnike i poslovne zone, o MIO-u, o dobrovoljnim penzionim fondovima, o FIA-i i tako dalje'', kazao je Novalić.

Bolje socijalne prilike

U razdoblju od 31. ožujak 2015. godine do 1. tranja 2016. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru 24 nacrta zakona i 60 prijedloga zakona od kojih su 23 upućeni u redovni postupak, 24 u hitni postupak i 13 u skraćeni postupak.

Novalić je istaknuo da je Vlada donijela i niz uredbi od vitalnog značaja za Federaciju iz oblasti kreiranja boljih socijalnih prilika, navodeći da se radi o ograničavanju rasta javne uprave i javne potrošnje putem moratorija na zapošljavanje.

To je bila prva i veoma značajna mjera Vlade FBiH, a što je, kako kaže, vidljivo iz rebalansa prošlogodišnjeg federalnog proračuna, odnosno uštede od 13,6 posto po pitanju plaća i naknada.

U sferi kreiranja boljih socijalnih prilika naglasio je da su najznačajniji sporazumi s umirovljenicima i rudarima, te uplate penzionog staža za uposlene u privrednim društvima sa poteškoćama (FMERI).

U tom smislu smanjena je cijena plina dva puta (15,1 posto i 10 posto).

Rješavanje problema u poduzećima

U jednog godini Vlada je, istaknuo je Novalić, u pogledu rješavanja problema u poduzećima intervenirala u ukupno 25 poduzeća, među kojima su Agrokomerc, Vitezit, Energoinvest, Rudnike, KTK Visoko, Hidrogradnju, Feroelektro, BH Airlines, Konfekciju Borac, Krivaju, Energopetrol, AIDA, TTU...

''Uvjereni smo da ćemo do kraja mandata restrukturirati neka od navedenih poduzeća, te omogućiti im pokretanje poslovnog procesa. Samim tim ona više neće biti predmet socijalnog nezadovoljstva'', zaključio je Novalić tijekom izlaganja o rezultatima rada Vlade Federacije BiH.

Osim premijera te rezultate će predstaviti i dopremijeri Jelka Milićević i Vesko Drljača.

Kopirati
Drag cursor here to close