A ministarske plaće?

Novalić: Povećat će se minimalci i harmonizirati plaće u javnom sektoru

Vijesti / Flash | 27. 07. 2015. u 14:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić izjavio je danas da treba iskoristiti trenutnu inicijativu Europske unije (EU) koja je pokazala da se međunarodna zajednica udružuje kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u ekonomskom oporavku.

Premijer Novalić je na pres-konferenciji naveo da će Vlada FBiH pristupiti harmoniziranju plaća u javnom sektoru, ali nije mogo garantirati da će se to odnositi i na ministarske plaće, te dodao da će u narednom razdoblju nastojati da dođe do oporezivanja toplog obroka kao i povećanja minimalne plaće u FBiH na 450 do 500 KM.

Novalić smatra da će od planiranih reformi najteže biti provesti one koje su "najmanje važne" poput Zakona o radu jer tvrdi da on najmanje posljedica ostavlja na proizvodni sektor, ali da očekuje da i smanjenje javne potrošnje bude dosta problematično.

Federalna ministrica financija Jelka Miličević izjavila je da je Vlada voljna i da ima snage da krene u ove reforme.

Dodala je da je rebalans proračuna FBiH prolongiran jer još vjeruju u obnavljanje aranžmana sa MMF-om, koji je istovremeno "ulaznica za aranžmane s drugim financijaskim institucijama - Europskom konisijom, Europskom investicijskom bankom, te Europskom bankom za obnovu i razvoj".

Miličević je naglasila da bi usvajanje rebalansa proračuna na sjednici održanoj danas tim institucijama moglo poslati poruku da oni Vladi FBiH nisu partneri.

''Oni su nama dobri, poželjni i jedini mogući partneri u ovom trenutku tako da smo odluku o rebalansu prolongirali za otprilike mjesec dana'', rekla je Miličević.

Kopirati
Drag cursor here to close