Traže bolju kontrolou

Norveška se žali: Pale su granice Schengenskog prostora

Vijesti / Flash | 04. 10. 2015. u 06:20 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šefica norveške vlade Norvežanka Erna Solberg se žalila u subotu da su vanjske granice šengenskog prostora "pale", pozivajući da se bolje kontroliraju kako bi se suzbile nelegalne imigracije.

Solberg, konzervativka koja vlada Strankom napretka, strankom neprijateljski raspoloženom prema imigraciji, podrazumijevajući Sirijce, je govorila na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerima još četiri nordijske zemlje u rezidenciji danskog premijera, Marienbotga, u Kongens Lyngbyju u predgrađu Kopenhagena.

''Izazov za nordijsku regiju nije interni, već je to činjenica da su vanjske granice Schengena pale. Mi moramo osigurati da ove granice funkcioniraju'', rekla je ona.

Norveška, nečlanica EU-a, dio je schengenskog prostora i ona sama kontrolira jednu vanjsku granicu s Rusijom, kroz koju je ušlo više od 250 sirijskih izbjeglica ove godine.

Švedski premijer, socijaldemokrat Stefan Lofven, sa svoje strane je ocijenio da "svi oni koji imaju pravo na azil moraju ga dobiti. Oni koji nemaju pravo moraju biti vraćeni".

Njihov danski domaćin, liberal Lars Lokke Rasmussen, se složio sa ovim posljednjim prijedlogom: "Oni koji nemaju potrebu za zaštitom moraju biti brzo vraćeni, što je moguće prije".

Priliv imigranata i izbjeglica bez presedana u regiji izazvao je u rujnu nekoliko napetosti među nordijskim zemljama.

Švedska je kritizirala Dansku kada je u rujnu prisilila imigrante da se prijave za azil, pustivši ih da idu prema Švedskoj. "Žalosna odluka" rekao je Lofven.

Zatim, Finska je kritizirala Švedsku, da je i ona pustila na tisuće osoba da pređu njen teritorij bez registriranja zahtjeva za azil, prije nego što su ovi imigranti, uglavnom Iračani, prešli finsku granicu.

Ako je ministar vanjskih poslova Timo Soini priznao da njegova zemlja može primiti više izbjeglica, on je ocijenio "nezamislivim da mi (Finska) to uradimo ignorirajući pravila EU-a i dozvolivši da se izbjeglice transportiraju preko jedne zemlje zatim druge do nas.

Kopirati
Drag cursor here to close