Baltik

Nordijske zemlje: Rusija je najveća prijetnja po sigurnost Europe

Vijesti / Flash | 10. 04. 2015. u 06:39 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nordijske zemlje nazvale su Rusiju, u zajedničkom priopćenju, najvećom prijetnjom po sigurnost Europe i dogovorile intenzivniju suradnju na polju obrane i veću solidarnosti s baltičkim državama.

Ministri obrane Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda su u priopćenju objavljenom u najtiražnijem norveškom dnevnom listu Aftenposten istaknuli da sjeverna Europa mora da bude spremna za moguće krize ili incidente izazvane od strane Rusije, prenosi agencija Reuters.

''Ruski lideri su pokazali da su spremni da u praksi i efikasno upotrebe vojna sredstva kako bi ostvarili svoje političke ciljeve, čak i kad to podrazumijeva kršenje principa međunarodnog prava'' navodi se u priopćenju, čiju je autentičnost potvrdilo norveško Ministarstvo obrane.

''Na Baltiku i našim sjevernim područjima se bilježi pojačana vojna i obavještajna aktivnost. Ruska vojska nas izaziva duž naših granica, a u Baltičkom moru je došlo do nekoliko slučajeva povrede granice'' istaknuli su ministri nordijskih zemalja.

Zajedničko priopćenje će tijekom narednih dana biti objavljeno kao uvodnik u tiražnim listovima svih nordijskih zemalja.

Finska, koja graniči s Rusijom, i Švedska nisu članice NATO, ali sve intenzivnije surađuju sa tom alijansom.

To zajedničko priopćenja je do sada jedan od najoštrijih odgovora na poteze Rusije, koja je prije godinu dana pripojila poluotok Krim, što je izazvalo rast napetosti u Europi.

Ruski potezi predstavljaju najveći izazov po sigurnost Europe. Ruska propaganda i političko manevriranje doprinose sijanju nesloge između zemalja, kao i unutar organizacija poput NATO-a i EU - upozorili su ministri nordijskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close