Nešto više od praznika

Njemački mediji: BiH prijeti raspad

Vijesti / Flash | 27. 09. 2016. u 16:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisak na njemačkom jeziku piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocjenjuje da se BiH zbog svega suočava s opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

"Ovdje je u pitanju mnogo više od 'državnog praznika'. Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Daytonskog sporazuma mogao ponovo gurnuti u ponor", ocjenjuje Tageszeitung.

''Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsjedniku Republike Srpske, se može vjerovati da je nakon ovog uspjeha spreman za dalju eskalaciju: na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Velika Srbija. Ne iznenađuje stoga da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagiralo na to s negodovanjem", piše Tageszeitung.

''Srbi bi mogli doduše napustiti BiH – ali bez zemlje, kažu Bošnjaci nedvosmisleno što je jednako prijetnji ratom. Naravno i u Bruxellesu i u Washingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH. Još uvijek stvari nisu otišle tako daleko. Unatoč njihovom prkosnom glasovanju na referendumu većina bosanskih Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnijenja, žele još uvijek biti dio Europe i EU. Ipak da bi to postigli moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako", zaključuje u komentaru za Tageszeitung Erich Rathfelder.

Berliner Zeitung ocjenjuje da bosanski Srbi pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za odcjepljenje. Zeit online prenosi stav EU o referendumu koja ga je ocijenila nelegalnim. ''U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Europska komisija je podržala centralnu vladu u Sarajevu. Referendum nema 'pravnu osnovu' navela je glasnogovornica Komisije. Ona je od svih strana zatražila da sukob riješe 'unutar postojećih ustavnih okvira' i 'konstruktivnim dijalogom'", piše Zeit.

N-tv donosi izvještaj o referendumu te ocjenjuju da 'BiH prijeti raspad". ''Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 09. siječanj bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na neovisnosti RS-a od BiH", navodi n-tv.

Austrijski Standard donosi intervju sa politologom Vedranom Džihićem koji je za ovaj list komentirao referendum u Republici Srpskoj. Džihić navodi da ga rezultat referenduma nije iznenadio jer se u 'Republici Srpskoj u posljednje vrijeme jako radilo na formiranju javnog mnijenja zasnovanog na prijatelj-neprijatelj filozofiji. Ovaj državni praznik je insceniran kao centralno dostignuće Republike Srpske. To je dovelo do toga da su svi koji su izašli na referendum glasali za proslavu tog praznika. Izlaznost naravno nije bila veoma velika i tu se mora reći da oni koji su vidjeli da se iza referenduma krije predizborna taktika nisu izašli na referendum."

Standard: Međunarodna zajednica i EU samo sve promatraju. Zašto?

U ranoj fazi se pokušavalo moralnim apelima spriječiti referendum ili djelovati preko srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. To nije urodilo plodom. Međunarodna zajednica je po ovom pitanju također bila podijeljena jer se Rusija usprotivila zaustavljanju referenduma. Druga strategija se bazira na izolaciji Milorada Dodika kako bi se on politički oslabio. Hoće li to uroditi plodom je još upitno.

Na pitanja Standarda što bi se moglo uraditi kako bi se odnosi Bošnjaka, Srba i Hrvata stabilizirali bez promjene Ustava, Džihić odgovara:"Toksična energija, koja se može vidjeti kod sva tri lidera nacionalnih stranaka, mora nestati. Kao prvo bi moralo doći do promjene lidera."

Kopirati
Drag cursor here to close