Der Spigel

Njemačka špijunirala Interpol

Vijesti / Flash | 22. 04. 2017. u 11:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka vanjska obavještajna agencija BND godinama je špijunirala međunarodnu policijsku agenciju Interpol i urede za vezu agencije u desecima zemalja kao što su Austrija, Grčka i Sjedinjene Države, javio je u subotu njemački magazin.

Nikakav komentar trenutno nije bio dostupan od BND-a, Interpola ili Europola.

Magazin Der Spiegel, pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid, navodi da je BND uvrstio email adrese, telefonske brojeve i brojeve faksa policijskih istražitelja u svoju listu nadzora.

Osim toga, njemačka špijunska agencija također je nadzirala europsku policijsku agenciju Europol sa sjedištem u Den Haagu, piše magazin.

Der Spiegel je javio u veljači da je BND također špijunirao telefone, faksove i emailove nekoliko novinskih organizacija, među kojima su New York Times i Reuters.

Aktivnosti BND bile su pod pomnim nadzorom njemačke parlamentarne istrage navoda o masovnom prisluškivanju američke Agencije za nacionalnu sigurnost van Sjedinjenih Država, uključujući prisluškivanje mobitela kancelarke Angele Merkel.

Konstantin von Notz, član Stranke zelenih koji je i pripadnik istražne komisije, opisao je posljednji izvještaj o špijunskim aktivnostima BND kao "skandalozan i neshvatljiv".

''Sada znamo da su parlamenti, razne kompanije pa čak i novinari i izdavači bili metom prisluškivanja, kao i savezničke zemlje'', navodi von Notz u izjavi za javnost.

Kazao je kako posljednji izvještaji pokazuju koliko je neefikasna parlamentarna kontrola bila do sada, usprkos novim zakonima u cilju reforme BND.

''To predstavlja opasnost po pravnu državu'', navodi on, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close