na poziv francuske

Njemačka se uključuje u borbu protiv ISIL-a

Vijesti / Flash | 01. 12. 2015. u 09:58 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel usuglasila je danas planove da se pridruži vojnoj kampanji protiv "Islamske države" u Siriji, rekao je vladin dužnosnik.

Njemačka je poručila kako će se uključiti u vojnu kampanju protiv ISIL-a u Siriji šaljujući svoje Tornado zrakoplove u izviđačke misije. Poslat će također i zrakoplov za punjenje goriva u zraku, a u regiju će stići i njemačka fregata. Odluka je donesena nakon što je Francuska direktno zatražila od Berlina da učine više po pitanju borbe protiv ISIL-a.

 Očekuje se kako će se Njemačka uključiti s ukupno 6 Tornado lovaca, a davat će i satelitsku potporu.

Mada poručuju kako će pomoći samo logistički, a ne i direktnim zračnim napadima, ovo je svejedno promjena stava za Berlin koji je do sada odbijao uključiti se u ovaj sukob. Hoće li se u konačnici Njemačka pridružiti Rusiji, SAD-u i Francuskoj u izvođenju zračnih napada? Za sada nema takvih planova.

"Naša Vlada danas je donijela tešku, ali važnu i nužnu, odluku. Stojimo uz Francusku koja je pogođena ovim neljudskim napadima od strane ISIL-a", rekla je ministrica njemačke obrane, Ursula von der Leyen.

Ministrica je odbacila mogućnost suradnje njemačkih snaga u vojnoj kampanji protiv "Islamske države" i predsjednika Sirije Bashara al Assada ili njegovih vojnika, prenosi Advance.

"Nema suradnje s Asadom niti s vojnicima pod njegovim zapovjedništvom'', rekla je ona prije sastanka Vlade televizijskoj stanici ARD.

Ministrica je dodala kako nije isključena mogućnost da neke strukture Assadove vlade budu dio budućeg rješenja za Siriju.

"Moramo izbjeći raspad Sirije. Ne smiju se ponoviti greške iz Iraka kada su iz nove vlasti isključena lica lojalna Sadamu Husseinu", rekla je ministrica.

Podsjetimo, za vrijeme sastanka u srijedu, njemačka kancelarka Merkel obećala je francuskom predsjedniku Hollandeu potporu, mada će sada još i njemački parlament morati odobriti ovo davanje vojne potpore u Siriji.

Donji dom njemačkog parlamenta glasat će sutra o tome.

Vladu Angele Merkel čine njeni konzervativci i Socijaldemokratska partija /SPD/ lijevog centra, s kojima dijeli vlast.

Kopirati
Drag cursor here to close