Akcija protiv salafista

Njemačka policija pretresa stanove i džamije

Vijesti / Flash | 28. 07. 2016. u 13:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka policija je izvršila pretres jedne džamije i osam stanova u Hildesheimu, za koji se vjeruje da je leglo radikalne salafističke zajednice, izjavio je ministar unutarnjih poslova pokrajine Donje Saske na sjeveru zemlje.

Njemačka je na visokom stupnju pripravnosti nakon niza napada otkako je od 18. srpnja ubijeno 15 ljudi, uključujući četiri napadača, a deseci su ozlijeđeni. Dva napadača, sirijski tražitelj azila i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana, bili su povezani s islamističkim militantima, rekli su dužnosnici.

Ministar unutarnjih poslova Boris Pistorius izjavio je da je do 400 policajaca, uključujući policijske komandose, bilo uključeno u pretrese u srijedu na području Hildesheima.

"Islamski krug (DIK) u Hildesheimu je nacionalno leglo radikalne salafističke scene koju sigurnosne vlasti Donje Saske nadziru već dugo vremena", rekao je Pistorius.

Po njegovim riječima, pretresi su uslijedili nakon mjeseci planiranja i to je bio važan korak prema zabrani te udruge, za koju sigurnosne vlasti kažu da je radikalizirala muslimane i ohrabrila ih da sudjeluju u džihadu u zonama sukoba.

Brojni članovi islamske zajednice koja se okuplja u džamiji u kojoj je izvršen pretres otputovali su u Siriju i Irak kako bi se pridružili Islamskoj državi, dok se na obredima i u govorima poziva na "mržnju protiv nevjernika", navodi ministarstvo.

U Njemačkoj je posljednjih godina zabilježen veliki porast broja ultrakonzervativnih islamista poznatih kao salafista i sada je ukupan broj simpatizera 8900, koji je skočio sa 7000 krajem 2014., rekli su njemački dužnosnici.

Kopirati
Drag cursor here to close