Masovni priliv

Njemačka očekuje više od 10.000 novih izbjeglica

Vijesti / Flash | 07. 09. 2015. u 15:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka očekuje "više od 10.000" novih izbjeglica ovog ponedjeljka u Munichu, rekao je predsjednik okruga Gornja Bavarska Christoph Hillenbrand.

Tijekom vikenda, više od 20.000 imigranata stiglo je u Munich iz Austrije, dok je Njemačka ponovo pozvala Europljane da reagiraju na najtežu migracijsku krizu posljednjeg desetljeća.

U tijeku su razgovori o instaliranju dva željeznička čvorišta za upućivanje izbjeglica, dodao je još Hillenbrand na konferenciji za novinare na središnjoj stanici u Munichu, objasnivši da je ovaj grad dostigao limite svojih kapaciteta.

Priliv migranta

Jedno čvorište bi trebalo biti instalirano u blizini Lajpciga, dodao je on i objasnio da mjesto za drugo nije još određeno.

Njemačka, koja ove godine očekuje 800.000 zahtjeva za azil, najavila je u ponedjeljak da će deblokirati šest milijardi eura u 2016. godini da bi se suočila s masovnim prilivom imigranata. Istovremeno, Pariz se priprema da primi 24.000 izbjeglica, dok se Europa angažira riješiti krizu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također naglasila da primanje izbjeglica u zemlji za sljedeću godinu može koštati ukupno 10 milijardi eura, računajući Saveznu vladu, regionalne države i komune.

U Preševu registrirano 420 izbjeglica

U Srbiji u Preševu je danas do 14 sati registrirano 420 izbjeglica, a njihov priljev je, po podacima nadležnih, na uobičajenoj razini.

Svi oni kao i 1.040 koliko ih je jučer bilo registrirano putem Crvenog križa dobili su odgovarajuću pomoć, rekao je Tanjugu glasnogovornik Povjerenstva za izbjeglice Ivan Mišković.

"Priljev izbjeglica je na uobičajnoj razini, a Povjerenstvo, Crveni križ i ostali nadležni organi rade punim kapacitetom", kaže Mišković.

On je istaknuo odličnu suradnju predstavnika tih organizacija s Ministarstvom unutarnjih poslova dodavši da postoji mogućnost i da će policija povećati broj svojih pripadnika.

U Preševu je 8. srpnja otvoren Centar za privremeni prihvat i smještaj migranata i azilanata u kojemu se oni registriraju.

Njima je osigurana odgovarajuća administrativna podrška za dobivanje dokumenata kao i zdravstvena pomoć, mjesto za odmor i hrana.

Volonteri pružaju pomoć

Zbog povećanog priljeva ljudi, žena i djece aktivisti Crvenog križa počeli su raditi u tri smjene, odnosno 24 sata dnevno kako bi se svima pomoglo.

I u Miratovcu, mjestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kojem migranti dobivaju prvu pomoć.

Nakon predaha, oni se u skupinama od po dvadesetak upućuju u centar zaseoka Miratovac, odakle ih autobusi UNHCR-a prevoze do Preševa.

U tome im veliku pomoć pružaju i aktivisti lokalnog Ureda za mlade koji na terenu imaju petnaestak volontera.

U Preševu su, od 21. lipnja angažirani i liječnici iz niške Vojne bolnice koji također pružaju pomoć izbjeglicama.

Mnogo posla imaju i liječnici Doma zdravlja u Preševu čiji direktor Mithat Sahiti kaže da svaki dan pristiže sve veći broj izbjeglica.

"U dva kampa pružamo im svu neophodnu njegu i migranti nam se nisu žalili. Najčešće njihove tegobe su umor, dehidracija i visoka temperatura", rekao je Sahiti danas u Beogradu, na sastanku s predstavnicima Mnistarstva zdravlja.

On je naveo da su liječničke ekipe angažirane iz zdravstvenih ustanova iz Niša, Leskovca, Prokuplja kao i iz Kosovske Mitrovice te da se migranti s ozbiljnijim problemima upućuju u Zdravstveni centar u Vranju.

Ranije je najavljeno i da će u Presvete biti upućeni dodatni skeneri za pregled dokumenata i prtljage kao i medicinske ekipe.

Predsjednik Koordinacijskog tijela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković je prošlog petka rekao "da ćemo dobiti četiri nove liječničke ekipe i osam medicinskih radnika čije angažiranje će platiti Veleposlanstvo Danske".

Stanković je rekao i da će biti pojačane vatrogasne ekipe s određenim brojem cisterni, a što će financirati međunarodna zajednica.

"Dogovorili smo se i da bude povećan broj skenera kojim se vrši pregled izbjeglica kao i da se privremeni kamp u Miratovačkom polju bolje uredi, pogotovo za zimu", rekao je Stanković.

Krajnji cilj izbjeglica su Europska unija i skandinavske zemlje do kojih stižu preko Mađarske.

Kopirati
Drag cursor here to close