Nova vojna doktrina

Njemačka ministrica obrane najavila jačanje oklopnih postrobi Bundesvera

Sci-Tech / Tehnologija | 27. 02. 2015. u 12:17 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen najavila je jačanje oklopnih postrobi Bundesvera, javili su njemački mediji.

Mediji su ukazali na to da je ona govorila o srednjoročnim ciljevima ne navodeći pri tom ni vremenski, ni financijski plan.

''Sigurnosno okruženje se od krizne 2014. godine jasno promijenilo'' rekla je von der Leyen, prenose mediji.

Ona je ovih dana dala znak za "start" za izradu nove strategiju obrane Njemačke, odnosno, "Bijele knjige Bundesvera", u kojoj bi na novo trebalo da bude definiran odnos prema Rusiji, pisao je njemački tisak.

Von der Leyen je na prvom skupu o novoj "Bijeloj knjizi" rekla da ruski odnos prema Ukrajini u osnovi mijenja sigurnosnu arhitekturu Europe i da Njemačka, kako se navodi, bez iluzija mora da nađe primjereni odgovor na politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ona je ocijenila da se ne može očekivati da se u novoj "Bijeloj knjizi" Bundesvera Rusija označi kao u staroj iz 2006. godine, kada je bila ocijenjena kao eksponirani partner s kojim se teži tijesnom partnerstvu kako u Europskoj uniji (EU), tako i u NATO-u.

Stručnjaci kažu da bi za Bundesver to značilo da se ubuduće neće orijentirati samo na inozemne vojne misije, već će se ponovo jače angažirati za zaštitu i obranu teritorije, članica NATO-a.

Nova "Bijela knjiga" će, kako navode mediji, biti usmjerena i na druge promjene i scenarije prijetnji, koje prije deset godina nisu postojali, u što spadaju pitanja terorističke milicije "Islamska država", "cyber-napada", promjene klime i "borbe za prirodne resurse".

Nova "Bijela knjiga" Bundesvera bi trebalo da bude spremna poslije NATO samita sljedeće godine, prenose mediji.

Kopirati
Drag cursor here to close