Nesposobnost eu

Njemačka ministrica: Nesuglasice oko izbjeglica idu na ruku Islamskoj državi

Vijesti / Flash | 12. 02. 2016. u 19:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nesposobnost Europske unije da zajednički odgovori na priljev izbjeglica, napose sirijskih, tjera vodu na mlin džihadističke skupine Islamske države (IS), ocijenila je njemačka ministrica obrane Usrula von der Leyen.

"Najveća kriza je moralne naravi. Jer solidarnosti između članica EU-a prijeti razaranje. Europa kao obećanje budućnosti otprije 70 godina, taj uzor slobode i vrijednosti, ugrožena je zbog ksenofobije i nacionalizma. To je voda na mlin IS-a", ocijenila je u prigodi otvorenja sigurnosne konferencije u Muenchenu.

"A europska nesloga tjera vodu na mlin onih koji žele kraj europskog jedinstva", istaknula je.

Budući da migracijski teret "pritišće najviše Europu,... nužan je sustavan i ponajprije europski odgovor", rekla je ministrica.

Njemačka je u 2015. primila više od milijun tražitelja azila i zauzima se da europski partneri prihvate više izbjeglica.

"Kontinent s 500 milijuna građanki i građana ne bi smio biti uzdrman u temeljima i kapitulirati pred 1,5 ili 2 milijuna izbjeglica", naglasila je.

Pred migracijskom krizom i "prijetnjom IS-ova terorizma", svijet mora ujediniti snage, ali umjesto toga, "snaga se iscrpljuje u suparništvu velesila i regionalnih sila", kazala je, smjerajući na sirijsku krizu u kojoj su na jednoj strani Zapad i zemlje Perzijskog zaljeva, koji podupiru neke pobunjenike, a na drugoj Rusija i Iran.

Gubici IS-a u Iraku srušili su "mit o njihovoj nepobjedivosti" i pokazuju, ocijenila je, da je "međunarodna zajednica kadra potisnuti IS kada sve naše snage usmjerimo prema zajedničkom cilju".

Istaknula je da je dogovor velesila iz Muenchena koji bi za tjedan dana trebao omogućiti prekid neprijateljstva između pobunjenika i snaga sirijskog predsjednika Bašara al Asada, "dobra prilika", ali da se on mora potvrditi na terenu. "Onaj tko doista želi mir, ne čeka tjednima", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close