Zračni napadi

Nizozemska traži objašnjenje o tajnom dogovoru SAD-a, Francuske i Britanije o Srebrenici

Vijesti / Flash | 02. 07. 2015. u 07:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemska će zatražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske u vezi sa medijskim navodima da su ove tri države u svibnju 1995. godine navodno postigle tajni dogovor o obustavi zračnih napada na srpske položaje oko Srebrenice, o čemu Nizozemci, zaduženi za zaštitu enklave, nisu bili obaviješteni, prenosi portal Deutsche news.

Naime, na nizozemskoj televiziji NPO 2 u ponedjeljak uvečer emitiran je dokumentarni film "Zašto je Srebrenica morala pasti" u kojem su prikazani američki dokumenti objavljeni 2013. godine, a za koje se kaže da govore o odluci SAD, Francuske i Britanije iz svibnja 1995. godine o obustavi zračnih napada UN-a, naveo je NL Times.

Nizozemska ministrica obrane Jeanine Hennis rekla je jučer da će zatražiti objašnjenje tim povodom, prenosi portal Deutsche news.

"Moram i želim razgovarati o tome sa našim saveznicima. Ne mogu ignorirati ono što smo vidjeli na televiziji", rekla je ona.

O navodnom tajnom dogovoru velikih sila oglasio se i tadašnji nizozemski ministar obrane Joris Voorhoeve rekavši da je za to saznao tek prije nekoliko mjeseci, analizirajući dokumenta koje je prije dvije godine objavio bivši američki predsjednik Bill Clinton, naveo je NL Times.

Prema njegovim riječima, Nizozemska nikad nije bila obaviještena o toj odluci, dok je holandska vlada vjerovala obećanju UN-a da će zračni napadi, ako bude potrebno, moći da se izvedu u roku od dva sata.

Kako je rekao Voorhoeve, nizozemske snage u Srebrenici su devet puta tražile zračnu podršku, ali u UN-u nije postignut konačan dogovor o tome sve do 10. lipnja.

Odgovorni za takvu odluku bili su, kako tvrdi Voorhoeve, britanski premijer Johan Major, francuski predsjednik Jacques Chirac i predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Britanija i Francuska su, prema njegovim riječima, naročito inzistirale na obustavi zračnih udara zbog toga što su snage generala Ratka Mladića krajem svibnja 1995. držale više od 300 britanskih i francuskih vojnika kao taoce, navodi NL Times.

Kopirati
Drag cursor here to close