ali treba oprezno

Nizam: Nema naznaka o kretanju izbjeglica prema granici BiH

Vijesti / Flash | 15. 09. 2015. u 17:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informacijama kojima raspolaže Služba za poslove sa strancima, nema naznaka o eventualnom kretanju migranata/izbjeglica prema granici Bosne i Hercegovine.

Naime, ova služba nije registrirala nijednu grupu izbjeglica, niti pojedinačni prelazak granice Bosne i Hercegovine.

Ovo je Feni potvrdio zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam, demantirajući spekulacije koje su se pojavile u javnosti, a tiču se navodnog rizika od vala izbjeglica koji "prijeti" našoj zemlji.

Kazao je da su inspektori ove službe angažirani u punom kapacitetu u sklopu pojačanih kontrola na terenu, te da, zasada, nema nikakvih naznaka o pokretu izbjeglica prema BiH.

Nizam je precizirao da izrečenu ocjenu potvrđuju i informacije proslijeđene od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije.

Dodao je da Služba za poslove sa strancima u koordinaciji s drugim nadležnim institucijma kontinuirano prati razvoj situacije i vrši pripreme u slučaju da izbjeglički val zahvati i BiH, a s obzirom na novonastalu situaciju u kojoj su europske države zahvaćene "izbjegličkom krizom" pribjegle uvođenju posebnih mjera.

Nizam je konstatirao da se situacija u vezi s izbjegličkom krizom ne smije potcjeniti, te da sve bh. institucije moraju biti spremne da u sklopu vlastitih nadležnosti odgovore na taj izazov.

Inače, Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo Informaciju o procjenama i mogućnostima BiH u vezi sa izbjegličkom krizom u regiji i EU. Uz ovu informaciju, usvojen je i plan hitnih mjera.

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH danas je zatražila od Vijeća ministara BiH da joj dostavi cjelovitu informaciju s aspekta ljudskih prava, ali i sigurnosti i financija, koja se odnosi na izbjegličku krizu.

Istim povodom, Vijeće ministara BiH upoznato je o Izvještaju sa sastanka predsjedavajućeg Denisa Zvizdića s predstavnicima agencija za provedbu zakona u BiH, održanog 10. rujna u vezi sa sigurnosnim aspektom moguće izbjegličke krize i dolaska izbjeglica na teritoriji BiH.

U tom pogledu, nadležna državna ministarstva i institucije zaduženi su za provođenje odgovarajućih aktivnosti u sklopu vlastitih ovlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close