Nemamo pojma

Nitko u BiH ne zna koliko nas agencije prisluškuju

Vijesti / Flash | 26. 07. 2014. u 08:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH Petar Kovačević upozorio je da se prisluškivanje i presretanje komunikacija u BiH vrši mimo europskih standarda. Kovačević je istaknuo da nitko ne zna šta se radi sa nastalim materijalima, nema statistike o tome koliko je zakonitog presretanja komunikacija od policije tijekom godine i nema mogućnosti revizijskog postupanja.

Prema njegovim riječima, dodatni problem predstavlja nezainteresiranost za rješavanje ovog pitanja. "Stiče se utisak da ovakvo stanje odgovara svima, što nije istina", rekao je Kovačević za 'Dnevni avaz'. On je naglasio da je inspektorima Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH nedavno u sva tri vodeća telekom operatera u BiH onemogućena kontrola zakonitosti presretanja telekomunikacija, odnosno pristupa osobnim podacima.

"Naše inspektore, koji imaju certifikat za pristup tajnim podacima, samo je interesiralo da li iza svakog naloga za prisluškivanje postoji odobrenje suda, što bi bio dokaz da je to presretanje zakonito", pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da će Agencija nastaviti sa aktivnostima koje podrazumijevaju suradnju sa nadležnim komisijama Parlamentarne skupštine BiH i zajedničkim upravnim odborom, a nije isključeno i kažnjavanje operatera.

Kopirati
Drag cursor here to close