Ivanić i šuškanja

Nitko od Srba ne bi trebao u Potočare; Ukop se odgađa zbog Orića?

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 10:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas kako je nakon otkazivanja posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu i "natjecanja rezolucijama" nerealno da bilo tko iz srpskog naroda 11. srpnja bude prisutan u Srebrenici.

"Ni ja nemam namjeru tamo ići u ovakvom ambijentu, a bio sam spreman otići. Ovo više nije pitanje žrtava i poštovanja prema njima, ovo je politička borba koja BiH vraća u ratno stanje, a ja u tome ne želim sudjelovati", rekao je Ivanić za Glas Srpske.

Kako je dodao, upozorio je veleposlanike ključnih zemalja kako će oni koji budu pisali rezoluciju o Srebrenici snositi odgovornost za posljedice.

"Jedan broj zemalja se izvukao i nije sudjelovao u tome. Ostala je Velika Britanija i mi danas imamo puno lošiju situaciju nego prije", ukazao je Ivanić.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u petak kako je spreman ići u Srebrenicu i odati počast žrtvama, ukoliko Bošnjaci izraze želju da on dođe na godišnjicu obilježavanja tog zločina.

"Ako Bošnjaci budu željeli bit ću spreman da odam počast muslimanskim i bošnjačkim žrtvama", izjavio je srbijanski premijer na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, prenosi Tanjug.

"Spreman sam da pognem i sagnem svoju glavu i da pokažemo kakav odnos imamo prema nevinim srebreničkim žrtvama", naglasio je Vučić te dodao kako srbijanska vlada ne može podržati prijedlog rezolucije o Srebrenici.

S druge strane, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla kako je "umjesto rezolucija i politizacije potrebnije stvaranje uvjeta za bolji život na ovom području" i dodala da će izaslanstvo vlade i ove godine prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici, čime "RS pokazuje poštovanje prema žrtvama".

Predsjednik Općinskog odbora SDP-a u Srebrenici Hakija Meholjić ocijenio je kako svake godine pred obilježavanje godišnjica zločina iz ratne 1995. godine, "međunarodna zajednica ovdje izaziva kolektivno ludilo".

Istodobno, pojavile su se informacije kako bi kolektivni ukop žrtava u Potočarima mogao biti otkazan ako ratni general Naser Orić ne bude pušten iz pritvora, ili u slučaju da ga švicarske vlasti isporuče Srbiji.

Kopirati
Drag cursor here to close