Sjećanje

Nismo ga vidjeli: Nevidljivi F-117 u beogradskom muzeju

Vijesti / Flash | 27. 03. 2015. u 14:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesnaest godina nakon što ga je jugoslavenska protuzračna obrana oborila za vrijeme NAT-ovog granatiranja, olupina američkog stealth bombardera i dalje je izložena u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva.

"Cilj je bio da se skupi sve što je padalo s neba. Tako da i kada je oboren F-117, nevidljivi, treći dan rata, naša ekipa koja je bila na terenu je među prvima stigla", kaže za BIRN vodič u muzeju Petar Nedeljković.

Kolekcija uništenih zrakoplova, raketa i dronova iz razdoblja NATO-ovog granatiranja dio je stalne postavke muzeja od početka dvijetisućitih, u okviru izložbe pod nazivom "Eksponati koji su padali sa neba".

Najpoznatiji je američki F-117 Nighthawk, borbeni stealth zrakoplov koji je oboren 27. ožujka 1999. godine, u blizini sela Buđanovci u Vojvodini.

U to vrijeme, Nighthawk je smatran za jedan od najmodernijih američkih zrakoplova, koji je dizajniran tako da bude nevidljiv na radaru.

Međutim, brigada protuzračne obrane Vojske Jugoslavije uspjela je detektirati ga, ispalila je dva projektila i oborila zrakoplov, što je bilo vrlo značajno za publicitet režima Slobodana Miloševića za vrijeme sukoba.

NATO-ovo granatiranje Jugoslavije predstavljalo je odgovor Zapada nakon neuspjelih pregovora o okončanju sukoba na Kosovu. Bombardiranje je trajalo 78 dana, sve dok Srbija nije pristala da povuče svoje snage s Kosova.

Među ostacima Nighthawka jesu sjedište za katapultiranje, uređaji za noćni nadzor, radio veza pilota i detaljna karta središnje Srbije. Tu je i poklopac kabine s kacigom pilota.

"Ona je pala sa visine od oko 8,000 -8,500 metara, oštećena je, ali je ostala u komadu", kaže Nedeljković.

Na poklopcu i dalje stoji ime pilota - kapetan Ken 'Wiz' Dwelle. Međutim, kada je zrakoplov oboren u kabini nije bio Dwelle, već potpukovnik Dale Zelko.

Kada je zrakoplov pogođen, Zelko se katapultirao, a spasio ga je tim za borbenu potragu i spašavanje američkog ratnog zrakoplovstva sljedećeg jutra.

Nedeljković je Zelka sreo nekoliko godina kasnije kada je sniman dokumentarac.

"Bio je kod nas u muzeju kad je sniman film 'Drugi susret'. On je sve ovo vidio, ovdje je snimana jedna scena", rekao je Nedeljković.



Film iz 2011. godine o Zelku i Zoltanu Daniju, bivšem pukovniku Vojske Jugoslavije i zapovjedniku 250. brigade Protuzračne obrane koja je srušila Nighthawk, prikazuje njihov susret 12 godina nakon događaja koji je promijenio njihove živote. Namjera filma bila je da pošalje poruku tolerancije i pomirenja.

Pored ostataka F-117 leže dijelovi raketnog sustava NEVA, koji je pogodio "nevidljivog".

Još jedna olupina u muzeju privlači dosta pažnje - poklopac kabine američkog lovca F-16, koji je pronađen u selu Volujac kod Šapca.

Dio krila pronađeno je 1999. godine, ali je poklopac izložen tek dvije godine kasnije, nakon što je osoblje muzeja vidjelo izvještaj na lokalnoj televiziji.

"Domaćin nam je rekao da je na kabinu naletio dok je radio na njivi, stavio je na traktor i donio u svoje dvorište, od toga je napravio kućicu za psa", sjeća se Nedeljković.

"Onda smo se dogovorili da nam da kabinu, a da mi njemu napravimo kućicu za psa", priča Nedeljković.

Kopirati
Drag cursor here to close