Nepostojanje vlasti

Nikšić: SDP 31.3. napušta sve funkcije u vlasti, Karamarkove izjave su politika 90-ih

Vijesti / Flash | 28. 02. 2015. u 18:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Povodom stavova iznesenih u pismu Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ Hrvatske, upućenog HNS-u želim iskazati svoju duboku zabrinutost povodom očitog pokušaja da se unutarnja politička pitanja BiH ponovo uređuju izvana'', rekao je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić u izjavi za javnost ističući da kada god se vodila takva politika BiH i svi njeni građani trpjeli su ogromne štete.

''Upravo je takva politika vođena sredinom 90. u Zagrebu i Beogradu dovela do današnjeg nenormalnog ustavnog uređenja BiH, zbog kojeg se zemlja od kraja rata nalazi u permanetnoj političkoj krizi. Sigurno je da politika koja je dovela do toga ne može ponuditi bilo kakvo rješenje već naprotiv može samo dovesti do stvaranja još većih problema'', navedeno je u priopćenju SDP-a gdje Nikšić ističe da su građani BiH siti takvog odnosa i znat će se tome suprotstaviti.

''Pozivam institucije BiH da se jasno odrede prema ovakvim nasrtajima na suverenitet BiH. Kao predsjednik SDP-a siguran sam da samo ljevica može i mora predvoditi političku frontu protiv svih onih koji žele BiH podijeliti po bilo kakvim etničkim linijama. Takva politika koja je poražena u svim zemljama EU doživjet će zasigurno poraz i u BiH'', navedeno je u priopćenju.

Nikšić je naveo da će upravo zato SDP BiH zato sa svim drugim strankama u bosni i Hercegovini koji baštine ideje socijaldemokracije i ZAVNOBiH-a otvoriti raspravu.

Zajedno ćemo otvoriti raspravu da se konačno izradi jasna politička platforma obrane BiH od ovakvih retrogradnih politika te da se krene u obnovu bh.društva u kojem će svi imati jednaka prava i gdje će za sve biti mjesta. To je uostalom jedna od najvažnijih karakteristika tisućugodišnje povijesti BiH, koja očigledno mnogima izvan naše države i dalje jako smeta.“

Podsjetimo, Tomislav Karamarko predsjednik HDZ-a RH Tomislav Karamarko u pismu potpore koje je uputio sudionicima današnjeg VI. zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora koji se održao u Mostaru kazao je da se Bosnu i Hercegovinu može urediti samo kao decentraliziranu, pravnu i socijalnu državu sastavljenu od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima.

Danas je Glavni odbor SDP BiH “od nove parlamentarne većine ponovo zatražio da konačno pokažu ozbiljnost u formiranju vlasti, jer je očigledno da su svi najavljivani rokovi po ovom pitanju već odavno probijeni. Hitnija uspostava vlasti je još potrebnija zbog toga što nepostojanje vlasti ugrožava i novu inicijativu Europske unije ka BiH i Izjavu o evropskom putu naše zemlje.

"Kadrovi SDP BiH u izvršnoj vlasti na federalnoj razini u protekle četiri godine su svoje djelovanje obavljali prema zakonima i Ustavu FBiH. Stoga, ukoliko se do 31. ožujka ne formira nova vlast, ili ukoliko se ne usvoji proračun FBiH za 2015.godinu, Glavni odbor je donio zaključak da kadrovi SDP BiH napuste sve pozicije u izvršnoj vlasti FBiH.
Kopirati
Drag cursor here to close