Hilfe! Hjälp!

Nikšić pozvao OHR i Delegaciju EU da pomognu naći rješenje za Mostar

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 13:52 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić pozvao je danas Ured visokog predstavnika (OHR) i Delegaciju Europske unije u BiH da učine što je u njihovoj moći da bi ove godine bili provedeni lokalni izbori u Gradu Mostaru.

Naime, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na jučerašnjoj sjednici nisu podržali ni jedan od tri zasebna prijedloga izmjena Izbornog zakona koje se odnose na lokalne izbore u Mostaru.

Izmjene izbornog zakona predložili su zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske fronte (DF) Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) te zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

Nikšić je istakao da su zastupnici DF-a i SDP-a zatražili održavanje hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te ponudili rješenje u vezi s Izbornim zakonom BiH.

"Nismo optimisti da će SDA i HDZ pokazati interes za rješavanje pitanja izbora u Mostaru. Nedopustivo je da se ponovo ne održe izbori u Gradu Mostaru te da to kompromituje izborni proces", poručio je Nikšić.

Čelnik SDP-a je kritizirao i vladajuću koaliciju u Federaciji BiH, kazavši da je odgovorna za loše stanje u mirovinsko-invalidskom fondu. SDP traži da se u najkraćem mogućem roku zakaže izvanredna sjednica Parlamenta FBiH na kojoj bi se raspravljalo o stanju u MIO/PIO FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close